Odwiedza nas 154 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje - 4.0 out of 5 based on 1 vote

 

Z racji tego, że przed nami długi weekend i jeśli pogoda pozwoli, to i wielkie grillowanie, mam dla Was wspaniały przepis na szaszłyki z piersi z kurczaka.

Dwa rodzaje, jedne z ananasem, drogie z papryką i cebulą, zresztą możecie dodać boczek, pieczarki lub cukinię, co lubicie :-)

Sęk we wspaniałych szaszłykach tkwi, że nie są pyszne tylko od dodatków, ale w szczególności od marynaty i długości ich pieczenia. Mięso ma wspaniały smak i aromat, a gdy będzie pieczone nie za długo, to nie będzie suche a wręcz soczyste !

 

Do marynaty w ogóle nie dodaję soli, jedynie sos sojowy, zioła, cebulę i czosnek.

 

Na prawdę nie zawiedziecie się tym przepisem, moja Rodzinka jest zachwycona tymi szaszłykami :-)

 

 

 

Składniki:

- 1 pierś z kurczaka

- 6 łyżek sosu sojowego

- 5 łyżek oleju rzepakowego

- 1 mała cebula

- szczypta pieprzu

- 2 ząbki czosnku

- 1 mały pęczek świeżego oregano (lub 1 łyżka suszonego)

- 1 spora czerwona papryka

- 1 duża cebula

- 3 dość grubo pokrojone plastry świeżego ananasa

 

 

Marynatę przygotowujemy dzień wczesniej, ew. kilka godzin przed grillem.

Do naczynia, wlewamy olej, sos sojowy, cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę, oregano siekamy dość drobno, dodajemy szczyptę pieprzu.

Wszystko razem mieszamy. 

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, nie za małą, ok. 2x2 cm. Wkładamy do marynaty, wszystko razem mieszamy, przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki na całą noc, lub przynajmniej kilka godzin aby mięso przeszło smakiem i aromatem.

 

Następnego dnia przygotowujemy wszystkie składniki, kroimy cebulę na kawałki, paprykę w kwadraty, ananasy w większą kostkę.

 

Do szaszłyków z ananasem nakładamy na przemian, kurczak, ananas, kurczak, ananas, itd...

Do szaszłyków z papryką nakładamy, kurczak, cebula, papryka, kurczak, cebula, papryka, itd...

 

Pozostałą marynatą polewamy już gotowe szaszłyki, aby warzywa też przeszły smakiem.

 

Pieczemy na grillu przez ok 3-4 minuty z każdej strony. Najważniejsze aby nie dopuścić do spalenia szaszłyków, wtedy mięso będzie spalone i suche, a ma być soczyste i aromatyczne.

 

Bardzo polecam !!!

 

Komentarze   

Darell
0 #1 Darell 2015-09-30 23:17
Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat.
Bardzo szczegółowo a jednocześnie w mało skomplikowany sposób wytłumaczone zagadnienie.
Polecam zainteresowanym .

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram