Odwiedza nas 53 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Dietetyczny kociołek Haim :)

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Dietetyczny kociołek Haim :) - 3.7 out of 5 based on 3 votes

 

Nazwałam tak ten przepis, gdyż potrawka z indyka raczej mi tutaj nie pasowała :-)

Z racji tego, że jestem od jakiegoś czasu na diecie, gdyż borykam się z niedoczynnością tarczycy, a tym samym niestety i nadwagą, musiałam wyeliminować pewne produkty ze swojej diety, które jak się okazuje, niezbyt mi służyły. O dziwo, są to brokuły, kapusta, brzoskwinie, brukselki, wieprzowina, itp... w każdym razie te produkty hamują prawidłowe działanie czynności tarczycy.

Ale nie martwcie się, "normalne" jedzenie też będzie, w końcu mam jeszcze trzech mężczyzn w domu ;-)

 

W zasadzie "kociołek" jest tak smaczny, że polecam dla osób, które nie stosują diety, na pewno jeszcze bardziej pyszny będzie ugotowany z warzyw, które rosną w sezonie.

Przepis powstał przypadkiem, po prostu z tego, co akurat miałam w lodówce ;-)

 

 

 

Składniki na ok 3 osoby:

-ok. 500 g filetu z piersi indyka (miałam ok 600 g)

- 1 średnia czerwona cebula

- 0,5 białej cebuli

- 1 duża czerwona papryka (można też dodać 0,5 żółtej, żeby było bardziej kolorowo)

- 0,5 średniej wielkości cukinii ( ze skórką)

- 1 duża marchew

- 3-4 łyżki sosu sojowego

- 1 łyżka oleju rzepakowego

 

 

Pierś z indyka kroimy na kostkę, podsmażamy na łyżce oleju, odkładamy do miseczki.

Zostawiamy tłuszcz. Dodajemy cebule pokrojone w piórka, marchew w cienkie słupki oraz paprykę w paski i wszystko razem dusimy do miękkości.

Następnie dodajemy pierś z indyka oraz pokrojoną w kostkę cukinię, a  także sos sojowy. Wszystko razem dusimy do momentu, aż cukinia będzie miękka.

Podajemy w miseczkach.

 

Druga wersja, to 1 łyżka sosu sojowego, 0,5 łyżeczki curry i 0,5 łyżeczki przyprawy Garam Masala. Wtedy potrawę możemy podać z ryżem, świetnie pasuje również wymieszana z ugotowaną kaszą gryczaną, dzisiaj jadłam, polecam !

 

 

Smacznego :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram