Odwiedza nas 68 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Hamburgery z grillowanym kurczakiem i bananem

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Dzisiaj mam dla Was zdrowszą wersję Fast foodu ;-)

Połączenie może się wydawać nieco dziwne, bo jakże banan może pasować do kurczaka !

Ale nic bardziej mylnego ! Te smaki idealnie ze sobą współgrają, wszystko jest grillowane, co oznacza, że zdrowsze niż smażone.

 

Składników jest niewiele, bo tylko bułka, kurczak, banan i sałata, ale uważam, że więcej tu nic nie potrzeba, na prawdę ;-)

 

 

 

Składniki na ok. 6 hamburgerów:

- 6 bułek (miałam kajzerki)

- 1 pierś z kurczaka

- 3-4 łyżki oleju

- 2 płaskie łyżeczki soli

- 1/2 łyżeczki pieprzu

- 5-6 łyżeczek ziół prowansalskich

- 2 banany

- 12 listków sałaty lodowej

 

Pierś z kurczaka kroimy na 6 plastrów średniej grubości.

Z oleju, soli, pieprzu i ziół prowansalskich robimy marynatę, wkładamy pokrojoną pierś i zostawiamy w lodówce na ok. 30 minut (zazwyczaj zostawiam na noc).

Tak zamarynowane mięso wykładamy na rozgrzaną patelnię grillową,  smażymy przez ok 10 minut z każdej strony.

Również wykładamy banana ze skórką i grillujemy przez ok 20-25 minut, przekładając na druga stronę w połowie czasu. To nic, że skórka zrobi się czarna, najważniejsze, że banan w środku będzie miękki i ciepły.

 

Przez ostatnie 5 minut rozkładamy  rozciętą bułkę na grillu, tak aby była ciepła.

 

Przystępujemy do składania naszego hamburgera: spodnia część bułki, liść sałaty, kurczak, banan, liść sałaty i na koniec wierzchnia część bułki.

 

Polecam wypróbować kompozycję tych składników, gdyż na prawdę możecie się zdziwić jak smaczne jest to połączenie :-)

 

 

Smacznego !

 

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram