Odwiedza nas 87 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Krokiety z kapustą i grzybami - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Danie nie tylko na Wigilię, przygotowuję je również w piątki, kiedy to pościmy, taka już u nas tradycja :-)

Krokiety, jak i wszelkie inne tego typu dania z kapustą i grzybami uwielbia mój starszy synek Oskarek, uwielbia jeść wytrawnie za mamusią ;-)

 

Jeśli nie chcecie jeść krokietów w dzień postny, bulion warzywny możecie zastąpić drobiowym.

 

Polecam !

 

 

Farsz:

- 1 kg kiszonej kapusty

- 30 g suszonych grzybów

- 1 duża cebula

- 1 jabłko

- 1,5 szklanki bulionu drobiowego (oczywiście na Wigilię bulion drobiowy zastępujemy warzywnym, aby potrawa była postna)

- ok. 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina

- olej do smażenia

- sól

- pieprz

- majeranek

- 1 łyżeczka cukru ( lub odrobinę więcej, zależy jaka kwaśna jest kapusta)



Ciasto:

- 4 całe jajka

- spora szczypta soli

- 2 szklanki wody

- 1,5 szklanki mąki ( lub odrobinę więcej)

- olej do smarowania patelni



Dodatkowo do obtoczenia krokietów:

- jajka

- tarta bułka

- sól, pieprz do smaku

 



Przygotowujemy farsz.

Kapustę kroimy, żeby była drobniejsza, gotujemy w bulionie aby zmiękła.

Dodajemy suszone grzyby.

Między czasie podsmażamy na odrobinie oleju cebulę pokrojoną w kostkę.

Gdy będzie już zeszklona, dodajemy jabłko pokrojone w drobną kostkę. Doprawiamy majerankiem.

Po przesmażeniu,  cebulę z jabłkiem dodajemy do kapusty. Przez chwilę dusimy.

Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i podlewamy winem, gotujemy tak długo aż wino odparuje.

Ma pozostać smak.

Gotowe !



Ciasto jest bardzo proste, ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

Jajka, wodę i mąkę mieszamy jedynie rózgą, doprawiamy szczyptą soli.

Smażymy cienkie naleśniki, dzięki jajkom będą bardzo elastyczne i łatwo będą się zwijać ;-)

Na środek naleśnika nakładamy farsz z kapusty i grzybów, zawijamy tak jak gołąbki, czyli najpierw boki, a potem dół i rolujemy do góry.

Krokiety obtaczamy w jajku doprawionym solą i pieprzem oraz w tartej bułce.




Smacznego !

 

Komentarze   

Asia - Kuchnia Haim
0 #2 Asia - Kuchnia Haim 2015-07-06 22:25
Dziękuję ! Cieszę się bardzo :lol:
Zapraszam do korzystania z innych przepisów :-)
Mateusz
0 #1 Mateusz 2015-07-06 22:20
Korzystałem wczoraj z przepisu na ciasto, o wiele lepsze niz na mleku :)

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram