Krewetki i warzywa duszone na maśle z ryżem jaśminowym

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Dzisiaj coś całkiem innego, a mianowicie krewetki :-)

 

Przyznam się szczerze, że to jedyna wersja, którą zjem i nawet bardzo mi smakuje.

Przepis ten mam od Szwagra, który wyśmienicie gotuje, również te krewetki przyrządza w taki sposób, ze nawet ja je polubiłam.

 

Zmiany wprowadziłam dwie, dodałam marchewkę, która nadaje odrobinę słodyczy i koloru dla sosu. A także krewetki podałam z ryżem, Szwagier zazwyczaj podaje je jako przystawkę.

Dzieci zajadały się dzisiaj ze smakiem, także musiało im bardzo smakować :-)

 

 

 

Składniki na 4 osoby:

- 500 g krewetek koktajlowych

- 1 spora cebula

- 1 średnia czerwona papryka

- 1 średnia marchew

- 3-4 ząbki czosnku

- 3,5 do 4 łyżek masła

- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

- 1 łyżka śmietany kremówki

- sól, pieprz do smaku

- pół natki pietruszki

 

 

Cebulę kroimy na cienkie piórka, czosnek siekamy, paprykę kroimy w drobne paski a marchew w półplasterki.

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy warzywa i dusimy je do momentu, gdy będą półmiękkie.

 

Krewetki płuczemy, dodajemy do warzyw, dusimy wszystko pod przykryciem przez ok 7 minut ( do momentu, gdy krewetki zmiękną).

 

 Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem całość jeszcze chwilę dusimy ale już bez przykrycia tak aby sos nam się zredukował i delikatnie zgęstniał.

 

Przed podaniem  posypujemy posiekaną natką pietruszki i delikatnie mieszamy.

 

 

Moja wersja była dzisiaj z ryżem jaśminowym, który serdecznie polecam, gdyż jest bardzo delikatny w smaku jak i w strukturze. Przygotowujemy go, wsypując 2 szklanki do osolonego wrzątku i gotujemy przez ok 10 minut lub minimalnie dłużej. Ryż ma się delikatnie kleić.

 

Druga wersja, to podanie krewetek z grillowaną  grzanką z masłem czosnkowym, również rewelacja !

 

 

Polecam serdecznie :-)