Odwiedza nas 74 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Szybka domowa pizza bez wyrastania na ziołowym spodzie

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Szybka domowa pizza bez wyrastania na ziołowym spodzie - 3.7 out of 5 based on 3 votes

 

 

W moim domu od zawsze była pieczona pizza. Przeważnie tradycyjnie, pieczarki, cebula, ser, ketchup.

Moja Mama piekła jednak pizzę na grubym spodzie, natomiast z Mężem lubimy cienki spód.

Tak więc powstał troszkę zmodyfikowany przepis, który ma swoje źródło w książce "ABC Sztuki Kulinarnej - Przez żołądek do serca".

 

 

Składniki są na pizzę o średnicy 30 cm.

Ciasto:

- 1 szklanka* mąki pszennej (ok. 140 g)

- 10 g świeżych drożdży

- ok. 1/2 szklanki letniej wody

- 1/2 łyżki oliwy

- łyżeczka soli

- szczypta cukru

- zioła ( oregano, bazylia)


sos:

- 1/2 cebuli

- 1 ząbek czosnku

- zioła prowansalskie

- oliwa

- koncentrat pomidorowy

- sól, pieprz, cukier do smaku



dodatki:

- pieczarki, ok. 6-7 szt

- boczek parzony, ok. 4 plastry

- 1/2 cebuli

- papryka czerwona i żółta

- mozzarella

- oregano suszone

 



Najpierw przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, podsmażamy na oliwie, aż będą szkliste.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, 1/2  małego słoiczka, podlewamy trochę wody, aby delikatnie rozrzedzić sos.

Następnie doprawiamy, solą, pieprzem, cukrem ( sos nie może być zbyt kwaśny) oraz oregano,.

Zostawiamy do ostudzenia.

 Drożdże ze szczyptą cukru i mąki, rozprowadzamy wodą, wlewamy do miski z mąką z dodatkiem  soli i oregano. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie, pod koniec dodając olej lub oliwę i wyrabiamy jeszcze przez chwilę.

Spód od tortownicy o średnicy 30cm smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto, wałkujemy, na brzegach formujemy wałeczki. nakłuwamy ciasto. Możemy je już również naciąć nożem lub radełkiem na trójkąty.

Ciasto smarujemy sosem, kładziemy dodatki w kolejności: pieczarki  pokrojone w plasterki, cebulka i boczek w kosteczkę, paprykę czerwoną i żółtą w drobne paseczki.

Mozarellę trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy ok 1 łyżkę oregano, mieszamy z serem.

Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 200 st piekarnika,.

Najpierw pieczemy ok. 5-7 minut bez sera na termoobiegu (może być bez), a następnie posypujemy serem z oregano i podpiekamy jeszcze ok 10 minut ( pieczenia nastawione na góra - dół).

 



Smacznego !

 

 

Moje uwagi:

Pizzę możemy piec również na dużej blasze od piekarnika, wtedy ciasto musimy zrobić z podwójnej porcji.

Dodatki oczywiście mogą być różne, wszystko zależy od naszej inwencji.

* u mnie szklanka ma zawsze 250 ml

 

 

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram