Odwiedza nas 48 gości oraz 1 użytkownik.
  • W1aynegak

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Makaron z piersią kurczaka i sosem kurkowym

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

 

 

U mnie dziś grzybowo, wiecie, ze zaczął się już sezon na kurki ?

Dostaniecie je prawie na każdym straganie, u mnie na razie cena ok 30 zł za kg, trochę zastraszająca, ale co zrobić...

Czy Wy też lubicie kurki ? Ja uwielbiam w każdej postaci, marynowane, tartę z kurkami, jajecznicę, sałatkę i wiele innych potraw, jak np dzisiaj wspomniany w przepisie sos kurkowy.

Te grzyby co roku obowiązkowo znajdują swoje miejsce w zamrażarce i cieszymy się ich smakiem również zimą.

 

Kotleciki z cukinii

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Kotleciki z cukinii - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Dzisiaj zapraszam Was na danie wegetariańskie, bardzo proste i smaczne kotleciki z cukinii :-)

Wprawdzie sezon na cukinię dopiero się zacznie, u moich dopiero rosną małe zawiązki, ale można dostać już w sprzedaży.

Kotleciki z cukinii robimy jak normalne kotlety schabowe, idealnie nadają się do młodych ziemniaków z koperkiem, sałaty i innych warzyw.

 

Kremowe risotto z pieczarkami i gorgonzolą

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

 

Przepis ten podpatrzyłam pewnego razu na Kuchni +.
Uwielbiam ten program jak i wszelkie eksperymenty, tak więc przepis przypał mi do gustu.
Troszkę jednak musiałam go przerobić, wg. mnie za duża ilość gorgonzoli i ryżu, tak więc podaję składniki tak, jak ja to przyrządziłam:

 

Schab w ziołach prowansalskich z sosem śmietanowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Schab w ziołach prowansalskich z sosem śmietanowym - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Bardzo smaczny przepis, który dostałam w zeszłym tygodniu od mojej Cioci.

Ciociu, wielkie buziaki, bardzo nam smakowało :-)

Schab jest szybki i prosty w wykonaniu, chociaż mięso najlepiej zostawić w ziołach na noc w lodówce.

Jako dodatek nadają się i ziemniaki i kasza jak również ryż, takie moje zdanie.

Jedliśmy z sałatą, ogórkiem i szczypiorkiem z jogurtem.

Ilość jaką Wam podam, wystarczyła nam na dwa obiady i jeszcze trochę zostało, także mięsko nadaje się na obiad familijny ;-)

 

Kilka słów o szparagach i przepis na pieczone szparagi z jajkiem, pyszności !

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Kilka słów o szparagach i przepis na pieczone szparagi z jajkiem, pyszności ! - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

Przyznam się szczerze, że to mój pierwszy sezon ze szparagami...

Owszem, mamy ich w ogrodzie dość sporo, ale nigdy nic z nimi nie robiliśmy, rosły sobie i kwitły, na tym koniec...

W tym roku jest inaczej, tak się wszyscy na blogach zachwycali tym smakiem, że postanowiłam w końcu i ja wypróbować szparagi.

 

Na pierwszy ogień poszły gotowane z dodatkiem masełka z tartą bułką, zebrane prosto z ogrodu.

Byłam zaskoczona smakiem, miło zaskoczona. Od tamtego czasu kupiłam szparagi już dwa razy i zajadaliśmy je do obiadu własnie w ten sposób.

 

Ostatnio na stronie Mniam Mniam pojawił się przepis na pieczone szparagi z jajkami.

Gdy tylko to zobaczyłam, wiedziałam, że muszę je w ten sposób przyrządzić!

Pyszności !!! Jeszcze lepsze niż gotowane, lekko chrupiące, zapiekane z masłem a do tego jajko sadzone pieczone w piekarniku, super !

 

Tak więc jeśli jeszcze nie jedliście szparagów, polecam spróbować :-)

Co mogę napisać, zielone szparagi są delikatniejsze w smaku od białych. Są również bogatsze w  wapno, magnez, fosfor oraz witaminę B i C a także sole mineralne i przeciwutleniacze.Regularne spożywanie szparagów zmniejsza ryzyko nowotworów jak również chorób serca, reumatyzmu, epilepsji, zapobiegają podagrze, cukrzycy oraz impotencji ;-)

Z powodzeniem można jeść szparagi podczas diet odchudzających, gdyż są niskokaloryczne, oraz wspomagają przemianę materii.

Szparagi możemy dostać już na straganach z końcem kwietnia a sezon na nie kończy się w czerwcu, także okres, kiedy możemy je kupić, jest bardzo krótki.

Korzystajmy więc z walorów smakowych jak i innych właściwości korzystnych dla naszego organizmu :-)

 

Źródło: http://www.mniammniam.com/Szparagi_pieczone_z_jajkami__najlepszy_sposob_na_szybkie_szparagi_-17759p.html .

 

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram