Odwiedza nas 29 gości oraz 1 użytkownik.
  • W1aynegak

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Pieczona kaczka w sosie jabłkowo-morelowym z kopytkami i duszoną czerwoną kapustą

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Pieczona kaczka w sosie jabłkowo-morelowym z kopytkami i duszoną czerwoną kapustą - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

 Uwielbiam kaczkę !!!

Jest to jedno z moich ulubionych mięs drobiowych.
Przede wszystkim ma mało tłuszczu, niedużo mięsa, ale najważniejsze jest to, że raczej kaczki mało kiedy są faszerowane hormonami tak jak kurczaki.
No i oczywiście kacze mięso jest pyszne !

Moja Mama nie piekła w domu kaczki, chociaż mój Tata uwielbia.
Zawsze powtarzała, że ma dosyć jej smaku z dzieciństwa, gdyż moja Babcie często piekła.
Więc jak się domyślacie, nie znałam wcześniej smaku kaczki.

Pierwszy raz jadłam właśnie kaczkę z jabłkami u mojej Teściowej, od 7 lat, kiedy to jestem po ślubie z moim Mężem, kaczka zawsze jest u Teściowej na święta Bożego Narodzenia jak i Wielkanoc.
Owszem, są i inne mięsiwa, ale to jest obowiązkowe danie podczas świątecznego obiadu :-)

Od tamtej pory kaczkę piekę również i ja, dzięki czemu mój Tata ma okazję sobie zjeść ;)
Dzisiaj zaprezentuję Wam bardziej tradycyjny przepis na Kaczkę z jabłkami i morelami a do tego kopytka i czerwona duszona kapusta, która wg mnie pasuje tu idealnie.

 

Filet z piersi kurczaka z kurkami i mozarellą

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Filet z piersi kurczaka z kurkami i mozarellą - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Dzisiaj pyszny obiad, dla lubiących grzyby.

Jako, że mam zawsze na zimę zamrożone kurki, postanowiłam dzisiaj z nich skorzystać.

 

Wczoraj Mąż zaprosił mnie na obiad do restauracji (taki dodatek do naszej poniedziałkowej Rocznicy), ale niestety wróciliśmy dość głodni.

Nie dlatego, że zbyt mało jedzenia zostało nam podane, ale w smaku było nie najlepsze.

Okazało się, że ostatnimi czasy zmienił się kucharz, no niestety szału nie ma, a kiedyś serwowali na prawdę smaczne jedzenie.

 

Zamówiłam sobie Schab z kurkami i serem pleśniowym, do tego pieczone ziemniaczki i mix sałat z chyba vinegretem (chociaż tak to nie smakowało)...

 

Tak więc, postanowiłam odtworzyć podobne danie w mojej wersji, która nie chwaląc się, była o wiele smaczniejsza ;-)

 

 

Gołąbki z kapusty pekińskiej

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Gołąbki z kapusty pekińskiej - 4.7 out of 5 based on 14 votes

powiększ zdjęcie

Wczoraj była sobota, zaplanowałam sobie, że na obiad zrobię gołąbki.

Już jakiś czas ich nie mieliśmy, wiec Mąż bardzo ucieszył się z tej wiadomości :-)

 

Pamiętam jak dziś gołąbki mojej Cioci Hali, zawsze były rewelacyjne i zajadałam się nimi bez pamięci.

Nie były zbyt pomidorowe, ale też nie w sosie własnym.

Postanowiłam iść tym tropem, ale z pewnymi modyfikacjami, bo dlaczego nie spróbować jeszcze bardziej udoskonalić te wspaniałe gołąbki ;-)

 

Zamiast kapusty włoskiej, dałam kapustę pekińską,dzięki której jeszcze szybciej gołąbki są gotowe.

Do farszu mięsno-ryżowego dodałam dodałam suszone grzyby. Możecie pominąć ten dodatek, ale jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę.

Mój Mąż zawsze lubił gołąbki w sosie własnym, natomiast ja, lekko pomidorowe, także dodatek koncentratu jest w niewielkiej ilości, ale na tyle wystarczający,

że dodaje odpowiedniego smaku.

Majeranek w sosie, tak jak natka pietruszki w farszu, sprawiają, ze gołąbki są bardziej aromatyczne.

 

Naprawdę Wam polecam, szczególnie kapustę pekińską, już nigdy nie zrobicie tradycyjnych gołąbków ;-)

 

 

Naleśniki z pieczarkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Naleśniki z pieczarkami - 3.7 out of 5 based on 3 votes

 

Ja już pewnie wspominałam Wam w innych postach, mój Mąż jest mega słodkolubny ! Dałby się "pokroić" za kawałek ciasta, czy czekolady ;-)

Natomiast ja uwielbiam wytrawne jedzenie, dla mnie obiad powinien być na słono, nie na słodko. Pewnie właśnie dlatego tak się z Mężem uzupełniamy ;-)

 

Wczoraj, na piątkowy , postny obiad przygotowałam naleśniki i jak to zazwyczaj bywa, dwie wersje. Dla Męża i dzieci z sosem malinowym, dla siebie z pieczarkami.

I te właśnie naleśniki z pieczarkami chcę Wam dzisiaj przedstawić, są na prawdę smaczne! 

Pieczarki podsmażone z cebulą, polane śmietaną i obsypane startym żółtym serem, są idealnym nadzieniem do wytrawnych naleśników, nie są suche, lecz kremowe.

To moja ulubiona wersja, którą chcę się z Wami podzielić :-)

 

 

Pieczone żeberka w sosie z suszonych śliwek

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Pieczone żeberka w sosie z suszonych śliwek - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Kiedyś jadłam te żeberka u mojej Teściowej i tak bardzo mi zasmakowały, że od czas do czasu je robię, ale inaczej  je przyprawiam.

Są bardzo smaczne, niedrogie, dodatek suszonych śliwek wzbogaca smak mięsa jak i sosu.

Bardzo ważne jest aby kupić żeberka przerośnięte z małą ilością tłuszczu, a gdy już je upieczemy, to odlać tłuszcz, który się z nich wytopi zbierze się na

powierzchni sosu.

W końcu danie nie ma być tłuste, tylko smaczne ;-)

 

 

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram