Odwiedza nas 64 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Pieczony schab ze śliwkami

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

 

Jak dla mnie obowiązkowa pieczeń na Święta, coś wspaniałego na chleb i nie tylko !

W naszym domu nie mam miejsca w Święta na kupne wędliny, są mięsa, rolady, kiełbasy pieczone, to jest coś wspaniałego, staram się stosować to na co dzień, jeśli mam czas, osobiście wolę taką pieczeń na chleb niż kupne wędliny nafaszerowane chemią. 

 

Zazwyczaj robię tak, że w dużej brytfannie piekę wszystko na raz: białą kiełbasę, schab ze śliwką boczek nadziewany jajkiem, czy mieloną pierś z kurczaka.

Powstaje wspaniały sos pieczeniowy, który można potem wykorzystać do obiadu.

 

Polecam serdecznie :-)

 

 

 

Składniki:

- ok. 750 g schabu bez kości

- 100 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki oleju

- 2 łyżeczki majeranku

- 1 łyżeczka soli

- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, najlepiej świeżo zmielonego

 

 

Przygotowujemy marynatę. Zioła, olej oraz posiekany czosnek oraz sól wkładamy do moździerza, wszystko mieszamy aby powstała aromatyczna papka.

Schab nacinamy w środku ostrym nożem aby była dziura wzdłuż mięsa. Wkładamy śłiwki dość ciasno.

Mięso nacieramy marynatą i najlepiej pozostawiamy na noc w lodówce.

Pieczemy w 200 stopni przez ok. 1 godzinę pod przykryciem i ok 30 minut odkryte do momentu aż się zarumieni.

 

 

Polecam serdecznie :-)

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram