Odwiedza nas 50 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Żurek staropolski

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Żurek staropolski - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

W moim rodzinnym domu nigdy nie mogło zabraknąć żurku na wielkanocne śniadanie.

Po Kościele zawsze składaliśmy sobie życzenia, dzieliliśmy się święconym i pierwszym daniem, jakie zawsze było jedzone, był żurek.

Do teraz podtrzymujemy tą tradycję :-)

 

Żurek gotuję tylko i wyłącznie na białej surowej kiełbasie, uważam, że taki jest najsmaczniejszy.

Można też opcjonalnie dodać wędzonego boczku do smaku ale niekoniecznie, ja nie dodaję.

 

 

Składniki:

- 3 marchewki

- kawałek selera

- 1 pietruszka korzeń

- 1 spora cebula

- 6 szt białej surowej kiełbasy

- 4-5 ziemniaków

- żur w butelce, ok 500ml(w zależności jak mocno chcemy naszą zupę zakwasić)

- ok 100 ml słodkiej śmietanki

- majeranek, tymianek, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

- gotowane jajka

- ok 1 l wody

 

Włoszczyznę razem z białą kiełbasą gotujemy we wrzątku przez ok 10 minut, następnie wyjmujemy kiełbasę.

Do warzyw dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy wszystko do momentu aż będzie w miarę miękkie, możemy sprawdzić warzywa widelcem lub nożem.

Międzyczasie krimy kiełbasę na półplasterki i podsmażamy z cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę.

Do wywaru z warzyw dodajemy podsmażoną białą kiełbasę z cebulą a następnie wlewamy żur.

Podgotowujemy przez chwilę, aż warzywa będą miękkie.

Pod koniec dodajemy słodką śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Do smaku możemy dodać odrobinę cukru.

 

Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

 

 

Polecam serdecznie !!!

 

 

Komentarze   

Kuchnia Haim
0 #2 Kuchnia Haim 2014-04-18 06:00
Witam, wywar robię z ok 1l do 1,5 l wody.
Wodę też dopisałam już w składnikach, przepraszam za niedopatrzenie.
Ula
0 #1 Ula 2014-04-17 14:22
Na ile litrów wody jest ten żur?

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram