POLECAMY
Profesjonalne strony internetowe
już od 300,00 zł
_______________________
_______________________
_______________________
Dystrybutor maszyn ogrodniczych
_______________________
Kancelaria radcy prawnego Tczew
_______________________
Przyznam się szczerze, że to miał być przepis na Babkę marmurkową, ale za mało zygzaków zrobiłam, dlatego nazwałam ciasto Babką czekoladowo-waniliową.
Ciasto pięknie wyrasta, jest mięciutkie i delikatnie puszyste, moim zdaniem najlepsze tego samego dnia.
Przepis pochodzi z książki: "Tradycyjne ciasta".
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 250 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 całe jajka
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 375 g mąki pszennej
- 1 opak. proszku do pieczenia
- ok 150 ml mleka
- 50 g gorzkiego kakao
- tłuszcz i mąka do formy
- cukier puder do posypania lub lukier do oblania ciasta
Piekarnik nagrzewamy do 200 st (polecam jednak do 180 st, gdyż u mnie babka trochę się przypiekła od góry).
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !!!
Masło ucieramy na puszystą masę, miksujemy, dodając stopniowo 200 g cukru i cukier waniliowy oraz ekstrakt. Cukier w ogóle nie powinien być wyczuwalny. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu, miksujemy przez ok 0,5 minuty.
Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy.
Mleko również dolewamy po trochu do momentu aż ciasto uzyska konsystencję ciągliwą, jeśli trzeba dolewamy jeszcze odrobinę mleka.
Formę do babki o średnicy ok 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.
Wkładamy do foremki 2/3 ciasta,
Pozostałe ciasto miksujemy z kakao, resztą cukru oraz 3 łyżkami mleka.
Ciasto ciemne układamy na jasnym,a następnie robimy widelcem spirale przez obie warstwy ciasta.
Babkę pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 65-75 minut, następnie wyjmujemy z formy i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
Podajemy posypaną cukrem pudrem lub polaną lukrem.
Smacznego :)