Odwiedza nas 62 gości oraz 1 użytkownik.
  • RamonUsew

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Babka majonezowa, wilgotna puszysta i mięciutka, najlepsza !!!

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Babka majonezowa, wilgotna puszysta i mięciutka, najlepsza !!! - 4.4 out of 5 based on 12 votes

kliknij aby powiększyć zdjęcie

Tym razem Babka została upieczona wspólnie z moim Kochanym Mężem, a tak właściwie to Jego specjalność :-)

 

Przepis dostaliśmy kilka lat temu od znajomych, troszkę zmodyfikowaliśmy pod siebie i po wielu próbach powstało wspaniałe ciasto.

Babka z majonezem, którego w ogóle nie czuć w smaku, za to nadaje ciastu wilgotność, nie jest w ogóle suche.

Oprócz tego, ze wilgotne, ciasto jest puszyste i mięciutkie, rozpływa się w ustach i na prawdę warto je zrobić, nie będziecie żałować !

 

Przepis jest na 2 babki, jedną większą drugą mniejszą, bardzo gorąco polecam !

 

 

Składniki:

- 6 jaj (osobno żółtka i białka)

- 2 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 szklanka mąki ziemniaczanej

- 1 średni słoik majonezu , u mnie 400 ml (ja używam majonezu Winiary)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy.

Gdy piana jest sztywna, mikser włączamy na najniższe obroty, dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia się składników.

Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, stopniowo wszystko dosypujemy do miksowanej masy.

Na koniec dodajemy majonez , po 1 łyżce, oraz ekstrakt z wanilii.

 

Formy do babki natłuszczamy masłem lub margaryną, obsypujemy mąką pszenną.

Wlewamy ciasto do 3/4 formy, pamiętajmy , że w piekarniku jeszcze urośnie.

 

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut.

Aby sprawdzić, czy ciasto jest już dobre, najlepiej wetknąć drewniany patyczek, jeśli jest suchy,m ciasto jest upieczone.

 

 

Serdecznie polecam !!!

 

 

Komentarze   

Kuchnia Haim
+1 #12 Kuchnia Haim 2015-01-07 21:17
Witam :lol:
Babka faktycznie nie każdemu może zasmakować, my bardzo ja lubimy, zawsze znika ze stołu w oka mgnieniu, goście również za nią szaleją, nawet mój Tata, który nie lubi takich eksperymentów ;-)

Jeśli chodzi o zakalec, białka powinny być porządnie ubite na sztywno, kolejna sprawa to trzymać się trzeba kolejności dodawania składników tak jak napisałam.

Pozdrawiam serdecznie :-)
Tina
+2 #11 Tina 2015-01-03 11:16
Zaczynamy robić babkę z mamą :) Dam znać jaka wyjdzie, sądząc po moim ostatnim pieczeniu- zakalec, ale mama wszystko nadrobi :)
marzena
0 #10 marzena 2014-11-09 15:40
Babka bardzo ladnie wyrosla, jest wilgotna :-) ale... jest stanowczo za slodka proponuje 1 szklanke cukru zamiast 2, poza tym ja mialam wiecej niz 3/4 w formie wiec wycieklo ciasto.. nie wiem dla czego wyszedl mi zakalec malutki 8) mimo tobede ja robic jeszcze na pewno .polecam :-)
kasik
0 #9 kasik 2014-10-02 13:09
babka nie urosła mi tak jak na zdjęciu, w smaku lekko czuć dziwny smak mysle ze to wina majonezu dodałam tyle co w przepisie, babka wilgotna nie sucha to sie zgadza
Sylwia
+2 #8 Sylwia 2014-04-21 20:10
Pierwszy raz robiłam taką babkę. Trochę bałam się smaku, ale niepotrzebnie. Babka wyszła pyszna! Bardzo delikatna, krucha, ale wilgotna. Polecam wszystkim niezdecydowanym i tym co nie lubią majonezu :)
katarzyna
+2 #7 katarzyna 2014-04-19 10:32
Też zrobiłam, upiekła się pięknie, ale mam wrażenie, że jest lekko za słona.. Jednak majonez ma charakterystycz ny smak, w przepisie jest cały słoik, nie wiem może po dodaniu większej ilości cukru ten słonawy posmak by znikł? Polałam sporą ilością lukru i chyba klasyczna piaskowa, mimo, że czasem lekko za sucha byłaby smaczniejsza.
mariola
+1 #6 mariola 2014-04-12 19:15
super przepis :)) przed chwila wyciągnęłam z piekarnika i pychotka:)) :P
Marta
+2 #5 Marta 2014-03-31 14:11
upiekłam ciasto i wyszło super :lol: Mojej rodzince bardzo smakowało i wciągu jednego dnia wszystko zjedli :lol: Pozdrawiam serdecznie :-)
Kuchnia Haim
0 #4 Kuchnia Haim 2014-03-29 22:58
Jestem ciekawa opinii, ale sądzę, że babka będzie smakowała :lol:

Pozdrawiam serdecznie !
Marta
+1 #3 Marta 2014-03-29 05:53
Przepis ciekawy :-) więc dzisiaj wypróbuję i dam znać czy smakowało :lol:

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram