Odwiedza nas 51 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Surówka z czerwonej kapusty

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Surówka jest bardzo prosta w wykonaniu.

Czerwoną kapustę możemy zastąpić białą, zmieni się odrobinę smak, ale  obie są pyszne !

Najbardziej nadaje się do ziemniaków i mięsa, ale równie dobrze można ją przyrządzić do dań z kaszą jęczmienną bądź gryczaną.

Od lat jest na naszym stole, a przygotowanie jej do obiadu zapoczątkowała moja Mama, która nie wyobrażała sobie obiadów bez surówek, zawsze było ich co najmniej 5, tak zawsze tyle było !

I w zasadzie tymi surówkami można było tak  się najeść, że nie mieliśmy chęci na ziemniaki ;-) Wystarczyło samo mięso.

 

Dalej ciągnę tą tradycję zajadania surówek, czy gotowanych lub przetworzonych własnoręcznie warzyw, gdyż mają mnóstwo witamin i są bardzo zdrowe.

 

 

Składniki:

- pół małej główki kapusty

- 1 jabłko

- 1 średnia marchew

- mały kawałek selera

- pół korzenia pietruszki

- 1 płaska łyżeczka musztardy (daję sarepską)

- sól

- pieprz-

 -cukier

- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu bałkańskiego light

- 1,5 łyżki majonezu

- pół pęczka koperku

 

 

Kapustę szatkujemy, jabłko, marchew, pietruszkę i selera trzemy na tarce o większych oczkach.

Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku, dodajemy musztardę i majonez.

Na koniec dosypujemy posiekany koperek i wszystko mieszamy.

 

 

Smacznego :-)

Komentarze   

Asia Klein
0 #4 Asia Klein 2014-01-21 21:59
Pani Krystyno, może Pani posolić delikatnie kapustę po szatkowaniu, wtedy puści soki i na pewno nie będzie już za twarda :-)
Pozdrawiam
Krystyna needs Inspe
0 #3 Krystyna needs Inspe 2014-01-21 07:36
A nie jest czasem za twarda?
Asia Klein
0 #2 Asia Klein 2014-01-14 00:48
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam :)
Kasia
+1 #1 Kasia 2014-01-07 22:51
Świetny pomysł na surówkę

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram