Odwiedza nas 322 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Orzeźwiająca sałatka z granatem, camembertem i miodowym dressingiem...

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Jako, że dwa dni temu był piątek, a w piątki pościmy, postanowiłam zrobić coś lekkiego na kolację.

Już dawno połączenie tych składników zaintrygowało mnie bardzo, tak więc rozmyślałam i rozmyślałam nad tym, czy spróbować zrobić ta sałatkę.

A  że mój Mąż lubi wszelkie eksperymenty w kuchni, to sam namówił mnie, abym jednak stworzyła to, o czym tak długo rozmyślałam i spróbujemy, czy wyjdzie dobre.

Jak dla mnie wyszła pyszna !!! A czy dla Was ? Spróbujcie sami :-)

 

 



I tak powstała  "Sałatka z granatem, camembertem i dressingiem miodowym", na którą podaję składniki:

- 3/4 główki sałaty lodowej (może być też cała)

- 1 owoc granatu ( najlepiej gdy jest jeszcze dość cierpki, ja miałam zbyt dojrzałe i były bardziej słodkie a właśnie ta cierpkość idealnie współgra z serewm pleśniowym)

- prażone nasiona słonecznika

- prażony sezam



Dressing:

- 4 lub 5 łyżek oliwy extra virgin

- 1 łyżka miodu( ja miałam akurat lipowy)

- 1 łyżka soku z cytryny

- pieprz

- szczypta soli

 


Nasiona prażymy na suchej patelni do złotego koloru

Sałatę myjemy, rwiemy lub kroimy na drobniejsze części.

Camembert kroimy w kostkę, dodajemy do sałaty.

Następnie robimy dressing, miód łączymy z oliwą, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz, wszystkie składniki muszą być dobrze wymieszane aby dobrze się połączyły.

Układamy na talerzu, najpierw sałatę z serkiem, posypujemy granatem.

Na koniec polewamy dressingiem i posypujemy uprażonym słonecznikiem z sezamem.

 



Smacznego !

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram