Odwiedza nas 79 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Sałatka ze szpinakiem i koperkowym winegretem

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Wybaczcie mój 4-dniowy "urlop" od bloga :-)

Mnóstwo pracy w ogrodzie, w weekend dwie imprezy urodzinowe i obowiązki domowe sprawiły, że gdy tylko przyłożyłam głowę do poduszki, to spałam jak kamień ;-)nie

Tak więc, może i nie wypoczęta, ale z nowym tygodniem zaczynam z kolejnymi sezonowymi przepisami ! 

 

Nie wiem jak u Was, ale u mnie na targu jest dostępny szpinak. Co roku kupuję go od tej samej pani, która uprawia go sama, więc źródło jest sprawdzone :-)

Bardzo polecam jedzenie szpinaku, gdyż jest bogaty w różne cenne składniki i witaminy.

 

"Antyoksydanty, żelazo, kwas foliowy

Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo liściaste - bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Zasobny jest w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem. Szpinak jest również doskonały dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek. Cenny jest również dla kobiet ciężarnych ze względu na zawarty w nim kwas foliowy, niezbędny w zapobieganiu wadom układu nerwowego płodu. Dodatkowo betakaroten i inne przeciwutleniacze biorą czynny udział w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz przeciwmiażdżycowej, natomiast witaminy z grupy B, w które szpinak jest bogaty, skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi." (źródło: http://fitness.sport.pl/fitness/1,107702,13919370,Dlaczego_warto_jesc_szpinak_.html ).

A teraz przepis na sałatkę, bardzo szybką i prostą ale przepyszną !

 

 

Składniki:

- 1 pęczek świeżego szpinaku (lub jeśli macie w paczce, to 1 opak)

- 10-12 szt pomidorów koktajlowych czerwonych

- 10-12 szt pomidorów koktajlowych żółtych

- 1 średniej wielkości czerwona cebula

- ok 1/4 szklanki oleju

- ok 1/4 szklanki wody

- 2 płaskie łyżeczki musztardy delikatesowej

- 1 łyżeczka miodu (dałam lipowy)

- 1 łyżka świeżego posiekanego koperku

- 2 szczypty soli

- 1 szczypta pieprzu czarnego 

- 2 łyżki soku z cytryny

 

Szpinak myjemy. Jeśli jest dość duży, rwiemy na drobniejsze listki.

Pomidory koktajlowe kroimy na pół lub na ćwiartki

Cebulę kroimy w piórka.

Przygotowujemy sos winegret.

Olej łączymy z wodą. Dodajemy musztardę, sok z cytryny oraz miód, mieszamy.

Następnie doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy koperek. Wszystko mieszamy do połączenia składników.

Sałatkę polewamy sosem przed podaniem.

 

 

Smacznego, bardzo polecam !!!

 Dania dla urody Nowalijkowe Kucharzenie

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram