Odwiedza nas 44 gości oraz 1 użytkownik.
  • W1aynegak

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Domowy pasztet z gęsi i indyka z żurawiną

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Jako, że ostatnio gotowałam rosół na indyku i gęsich podrobach, zamiast jeść gotowane mięsko, tym razem postanowiłam spożytkować je w inny sposób, a mianowicie upiec pasztet.

 

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju pasztety, począwszy właśnie od drobiowych, poprzez wieprzowe a skończywszy na niesamowitym pasztecie z dzika, moim ulubionym !

Oczywiście gęsie podroby możecie zastąpić wątróbkami z kurczaka, jedynie smak będzie się trochę różnił.

Suszona żurawina dodaje ciekawego posmaku, ja osobiście uwielbiam jej dodatek do mięs.

 

Połowę pasztetu dostali moi Rodzice i powiem Wam szczerze, że byli zachwyceni ! Jeżeli już mój Tata w nim zasmakował, a nie lubi różnych wymyślnych rzeczy (czyt. tutaj dodatek żurawiny), to myślę, że nie wyszedł taki zły ;-)

U Rodziców na kolacji był również Przyjaciel rodziny, który przyjechał na tydzień z Niemiec i pasztet również i Jemu zasmakował, także więcej zapewnień.

Bardzo mnie to cieszy, gdyz była to moja własna inwencja !

 

Polecam Wam ten przepis z czystym sumieniem ;-)

 

 

Składniki takie jak miałam  po ugotowaniu mięsa:

- 450 g piersi z indyka

- 140 g podrobów z gęsi ( można zastąpić wątróbką drobiową)

- 1 skrzydło z indyka ( u mnie 180 g)

- 100 g boczku parzonego

- 160 g marchwi

- 40 g korzenia pietruszki

- 25 g korzenia selera

- ok. 100 g cebuli

- 3 całe jajka

- pieprz i sól do smaku

- 1 bułka moczona w rosole i odciśnięta

-  pieprz i sól do smaku

- 80 g suszonej żurawiny ( plus ok. 20 g do posypania na wierzch po upieczeniu)

-  gęsi lub wieprzowy smalec do posmarowania formy

- bułka tarta do obsypania formy

 

Mięso i warzywa (marchew, pietruszkę, seler, cebulę)  gotujemy jak na normalny rosół, w końcu możemy płyn użyć do jedzenia z makaronem lub do popicia, a dzięki temu pasztet będzie smaczniejszy).Gdy już je ugotujemy, wykładamy do ostygnięcia.

 

Następnie przepuszczamy wszystko przez maszynkę do mielenia mięsa, mielimy również parzony boczek.

 

Bułkę moczymy w miseczce z rosołek, odciskamy, ale nie za mocno, pasztet nie ma być za suchy.

Dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, wszystko mieszamy, najlepiej wyrobić ręcznie, co dobrze połączą się wszystkie składniki.

Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i jeszcze raz wszystko mieszamy.

 

Podłużną foremkę o wymiarach 28x12 cm smarujemy gęsim lub wieprzowym smalcem i obsypujemy bułką tartą.

Wykładamy masę mięsną do formy.

 

Pieczemy w nagrzanym do 200st piekarniku przez ok. 1,5 godziny.

 

 

Moje uwagi:

- aby pasztet nam się za mocno nie przypiekł z wierzchu, podczas pieczenia można go przykryć folią aluminiową

- gęsie podroby możemy zastąpić wątróbką drobiową

- pasztet można mrozić

 

Polecam !

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram