Odwiedza nas 45 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Paluchy serowe z ciasta francuskiego

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Rewelacyjna przekąska na Sylwestra jak i wszelkie imprezy domowe, można serwować do alkoholu.


Paluchy są z ciasta francuskiego, mając gotowe ciasto, w mig je przyszykujemy, nawet, gdy za chwilę spodziewamy się gości.


Z jednego opakowania wychodzi ok. 30 szt.

Moja inspiracja - Martha Stewart

 

 



Składniki:

- 1 opak. gotowego ciasta francuskiego

- ser (najlepiej, cheddar lub parmezan, chociaż ja nie miałam, użyłam sera królewskiego, ale starłam go więcej, dodałam też odrobinę soli)

- uprażony mak ( w piekarniku przez ok 15 min w 150 st)

- sezam



Ciasto kroimy na 3 części.

Na każdą część ciasta ścieramy parmezan (dawałam ser królewski oraz posypałam trochę solą), ciasto zwijamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Chodzi o to aby ser wtopił się w ciasto.

Tniemy na paseczki, mi wyszło z 1/3 części ciasta 10 pasków. Rolujemy.

Zrolowane paski smarujemy jajkiem, na blacie rozsypujemy mak lub sezam i pasek jeszcze raz rolujemy po nasionach.

Można z jednej strony paluchy posypać papryką słodką a z drugiej makiem lub sezamem, tak pokazywała Martha Stewart w swoim programie, jednak opcję papryki pominęłam z prostego powodu, mój Tata nie lubi ;-)

Zrolowane i obsypane nasionami paluchy wkładamy na godzinę do lodówki do schłodzenia lub na 30 min do zamrażalnika, będzie szybciej.

Pieczemy  na termoobiegu przez ok 15 minut w nagrzanym do 190 st piekarniku.


Polecam !!!

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram