Odwiedza nas 104 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Paluchy serowe z ciasta francuskiego

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Rewelacyjna przekąska na Sylwestra jak i wszelkie imprezy domowe, można serwować do alkoholu.


Paluchy są z ciasta francuskiego, mając gotowe ciasto, w mig je przyszykujemy, nawet, gdy za chwilę spodziewamy się gości.


Z jednego opakowania wychodzi ok. 30 szt.

Moja inspiracja - Martha Stewart

 

 



Składniki:

- 1 opak. gotowego ciasta francuskiego

- ser (najlepiej, cheddar lub parmezan, chociaż ja nie miałam, użyłam sera królewskiego, ale starłam go więcej, dodałam też odrobinę soli)

- uprażony mak ( w piekarniku przez ok 15 min w 150 st)

- sezam



Ciasto kroimy na 3 części.

Na każdą część ciasta ścieramy parmezan (dawałam ser królewski oraz posypałam trochę solą), ciasto zwijamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Chodzi o to aby ser wtopił się w ciasto.

Tniemy na paseczki, mi wyszło z 1/3 części ciasta 10 pasków. Rolujemy.

Zrolowane paski smarujemy jajkiem, na blacie rozsypujemy mak lub sezam i pasek jeszcze raz rolujemy po nasionach.

Można z jednej strony paluchy posypać papryką słodką a z drugiej makiem lub sezamem, tak pokazywała Martha Stewart w swoim programie, jednak opcję papryki pominęłam z prostego powodu, mój Tata nie lubi ;-)

Zrolowane i obsypane nasionami paluchy wkładamy na godzinę do lodówki do schłodzenia lub na 30 min do zamrażalnika, będzie szybciej.

Pieczemy  na termoobiegu przez ok 15 minut w nagrzanym do 190 st piekarniku.


Polecam !!!

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram