Odwiedza nas 99 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Placki z truskawkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Placki z truskawkami - 4.0 out of 5 based on 1 vote

 

Bardzo smaczny i szybki piątkowy obiad :-)

Już nie raz wspominałam, że w piątki pościmy, a że sezon truskawkowy w pełni, postanowiłam usmażyć dzisiaj placki :-)

Mój starszy synek był zachwycony !

Placuszki polałam jogurtem naturalnym, posypałam cukrem i truskawkami.

 

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1,5 szklanki mleka

- 1 jajko

- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

- szczypta soli

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- ok 300 g świeżych truskawek + kilka do dekoracji

- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego

- cukier do posypania

- olej do smażenia

 

 

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy w drobniejsze kawałki.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, sodę, jajko i mleko oraz ekstrakt waniliowy.

Wszystko mieszamy do połączenia składników.

Dodajemy truskawki i jeszcze przez moment mieszamy.

Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor i do momentu aż przestaną być surowe w środku.

Lepiej trochę zmniejszyć ogień aby na zewnątrz się nie przypaliły a w środku nie pozostały surowe.

Wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu.

Następnie układamy na talerzu, polewamy jogurtem naturalnym oraz posypujemy cukrem i truskawkami.

 

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram