Odwiedza nas 47 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Paszteciki z kapustą i grzybami

Ocena użytkowników: 1 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Paszteciki z kapustą i grzybami - 1.0 out of 5 based on 1 vote

 

Paszteciki robię już od dawna na Wigilię jak i na Sylwestra, jeszcze nie zdarzyło mi się abym nie miała na nie zamówienia na przełomową noc kończącą Stary a zaczynającą Nowy Rok ;-)

Jest to wspaniała przekąska dla gości, obojętnie, czy będziemy siedzieć w domu wspólnie z Rodziną, czy wyjdziemy na imprezę domową do przyjaciół.

Z tego przepisu wyjdzie Wam ok. 50 pasztecików, z duużą ilością farszu.

Składniki na ciasto drożdżowe:


- 500 g mąki (ja używam tortowej)

- 50 g drożdży

- 2 jajka

- szczypta soli

- ok. 125 ml  mleka

- 125 g masła

- ok. 1 łyżka cukru

 



Składniki na farsz:

- 1 kg kapusty kiszonej

- 50 g grzybów suszonych (najlepiej, podgrzybki lub prawdziwki)

- 2 cebule

- olej

- 2 duże jabłka

- 100 g śliwek suszonych

- pieprz, sól

- 2 łyżki majeranku suszonego

- 100 ml czerwonego półsłodkiego wina (może być też półwytrawne)

 



Wyrabiamy ciasto drożdżowe. Wsypujemy mąkę do miski. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku + cukier..

Mąkę mieszamy najpierw z jajami, powoli dolewamy rozczyn z drożdży  i dalej mieszamy, wyrabiamy, do tego wlać rozpuszczone ostudzone masło.

Zawsze do każdego ciasta dodaję szczyptę soli.

Tak wyrobione ciasto, lekko  podsypujemy z wierzchu mąką, przykrywamy ściereczką i  odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

Między czasie przygotowujemy farsz.

Kiszoną kapustę kroimy, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.

W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż zrobi się szklista, dodajemy namoczone wcześniej( ok 1godz) , pokrojone w paski grzyby, podsmażamy i dodajemy do kapusty.

Następnie dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę jabłka oraz pokrojone w paski śliwki suszone.

Dusimy pod przykryciem ok 10 minut.

Dodajemy pieprz, sól i 2 łyżki majeranku do smaku.

Zalewamy czerwonym winem ii gotujemy jeszcze chwilę, aż alkohol odparuje.

Następnie wałkujemy podłużne, nie za cienkie paski, nakładamy wzdłuż farsz i zawijamy w rulonik.

Kroimy w prostokąty o długości 5-6 cm. Wszystkie smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem.

Pieczemy w nagrzanym do 200 st piekarniku przez ok. 30 minut.

Podajemy najlepiej z czerwonym barszczem.



Moje uwagi:

- Paszteciki można spokojnie zrobić wcześniej i zamrozić.

- Paszteciki można posypać sezamem, tak jak w moim przypadku

 

Polecam serdecznie !

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram