Odwiedza nas 29 gości oraz 1 użytkownik.
  • RamonUsew

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Brzoskwinie w syropie waniliowym

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Brzoskwinie w syropie waniliowym - 2.5 out of 5 based on 4 votes

 

Dzisiaj coś dla wielbicieli brzoskwiń, w tym i mojego Męża laughing

Doskonale wiecie ile kosztują brzoskwinie w sklepie, ok 3 do 4 zł.

A dlaczego by nie zrobić swoich ? Skoro teraz sezon i za 1 kg owoców zapłacimy ok 3- 4zł ?

Nie wspomnę już o tym, że skład jest prosty, brzoskwinie, syrop z wody i cukru oraz wanilia (a dokładnie jej ziarenka).

Smak wspaniały, lepszy niż sklepowych, więc dlaczego się nie skusić ?

A pracy przy tym nie jest dużo i smak warty naszego "trudu" wink

 

Pierwszy raz na brzoskwinie w syropie waniliowym natknęłam się, gdy znajomy naszej rodziny przywiózł słoiczek z Niemiec.

Niebo w gębie !!!

Jednak jeśli nie przepadacie za aromatem wanilii, możecie pominąć ten dodatek.

 

Brzoskwinie idealne do ciasta, deserów, moi chłopcy uwielbiają zjeść nawet same w syropie jako deser smile

Myślę, że warto chociaż raz je zrobić , o tak !

Co ciekawe, gdy idziemy do znajomych, rodziny, możemy dać słoiczek w prezencie, udekorowany, z etykietką.

Takie smaki lata włąsnoręcznie przygotowane, czasem bardziej cieszą niż drogie prezenty wink

 

 

Składniki na ok 3 słoiki o pojemności 400 ml:

- 1 kg brzoskwiń, dość twardych, inaczej ciężko będzie je wypestkować

- 1 l wody

- 1 1/4 szklanki cukru

- 1 łyżka soku z cytryny

- ziarenka z 1/3 laski wanilii

 

Brzoskwinie obieramy (najlepiej sprzwdza się u mnie obieraczka ceramiczna), pestkujemy, kroimy na pół lub ćwiartki.

Przygotowujemy syrop.

Wodę z cukrem,sokiem z cytryny i wanilią zagotowujemy, do momentu wrzenia.

Następnie wrzucamy przygotowane wcześniej brzoskwinie na ok 3 minuty i gotujemy w syropie.

Brzoskwiń powinno być tyle, aby wszystkie pływały na wierzchu, więc lepiej gotować partiami, aby były równomiernie miękkie.

Owoce wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików, zalewamy gorącym syropem, dokłądnie zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy przez ok 10-15 minut od momentu zagotowania wody w garnku.

 

 

Polecam serdecznie, na pewno Wam zasmakująsmile

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram