Odwiedza nas 130 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Domowy dżem czereśniowy z kardamonem, pycha !

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Domowy dżem czereśniowy z kardamonem, pycha ! - 4.5 out of 5 based on 2 votes

 

Przetwory w moim domu to jest oczywista sprawa smile

Każdego roku korzystam z sezonowych owoców czy warzyw i zamykam ich wspaniały smak w słoiczkach.

Również co roku tworzę przy okazji coś innego, coś czego jeszcze wcześniej nie robiłam.

Dżem wiśniowy króluje u nas od dawna, a tym razem chciałam wypróbować i czereśnie.

Tak więc powstało kilka słoiczków dżemu czereśniowego z kardamonem, który jak dla mnie i mojej Rodziny jest przepyszny i juz wiem, że muszę dorobić kolejną porcję wink

Pyszny na chleb, tosty, do naleśników ! Bez żadnych substancji ani cukrów żelujących !

 

Składniki:

- 1,5 kg ciemnych czereśni 

- 250 g cukru

- sok z połowy cytryny

- 1 łyżeczka prawdziwego masła

- 1 łyżeczka mielonego kardamonu

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1/4 szklanki wody

 

Czereśnie myjemy i drylujemy z pestek, wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok 30 minut aż puszczą sok.

Po wskazanym czasie, dodajemy sok z cytryny i gotujemy owoce na wolnym ogniu przez 1 do 1,5 godziny, bez przykrycia oczywiście.

Między czasie dodajemy masło, aby nasz dżem się nie pienił podczas gotowania, jak również dla delikatnej zmiany smaku.

Nasz dżem delikatnie zgęstnieje, lecz nie będzie miał jeszcze pożądanej konsystencji.

Następnie dodajemy kardamon i mieszamy.

Pod koniec mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w wodzie a następnie dodajemy do naszego dżemu, aby zagęścić.

Gorący dżem przekładamy do słoików, u mnie wyszły 4 po 250ml z tej proporcji, co podałam wyżej.

Słoiki zakręcamy i kładziemy do góry nogami.

Jeśli chcecie mieć pewność, to można jeszcze pasteryzować przez ok 15 min od zagotowania wody, ale jest to niepotrzebne.

 

Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.

Pamiętajcie, że robiąc swój domowy dżem, wiecie, z jakich składników się składa, a są one na pewno naturalne wink

 

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram