Odwiedza nas 184 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Konfitura z pigwy

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Konfitura z pigwy - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

 Przepis ten pochodzi ze starej przedwojennej książki mojej Śp. Kochanej Babci Wandzi.

Aż wstyd, że za konfiturę zabrałam się dopiero w zeszłym roku, tym bardziej, że owoce pigwowca mamy w ogrodzie!

Zdjęcie z zeszłego roku, bo w tym jeszcze nie robiłam, ponoć pigwa lub pigwowiec jest najlepszy, gdy owoc jest  złoto-żółty, lekko błyszczy i jest dojrzały, a jeszcze nie spadł z krzewu. Nieprawda jest, że owoce należy zbierac po przymrozkach.

 

Podaję przepis:
-1 kg owocu
-1 kg cukru
-3/8 l wody
-0,15 kg syropu ziemniaczanego

 

Cytuję tekst z książki mojej Babci:

"Pigwę wyrośniętą, cokolwiek niedojrzałą obrać, pokrajać w ćwiartki lub półcentymetrowej grubości plasterki, wrzucić do gorącej wody i od razu odstawić wstrząsając rondlem, aby równo się sparzyła.
Następnie włożyć do ulepu przyrządzonego z 0,8 kg cukru i 3/8 l wody.
Zagotować i odstawić na 10 minut.
Po czym powoli gotować około 5 minut i znów ostudzić.
Po ostudzeniu zagotować, wsypać resztę cukru, dodać syrop ziemniaczany i gotować do przezroczystości (temp. 105 st). "

Ja osobiście od siebie dodałam jeszcze łyżeczkę masła, aby podczas gotowania konfitury nie powstawały szumy.
No i jeszcze sok z połowy cytryny, gdyż dla mnie konfitura była zdecydowanie za słodka.

Konfitura ogólnie jest bardzo smaczna, aczkolwiek pierwszy raz miałam do czynienia z takim smakiem.

 

Polecam!

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram