Odwiedza nas 93 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Konfitura z aronii i jabłek

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Konfitura z aronii i jabłek - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 


No tak... nie spodziewałabym się, że ją zrobię...
A wszystko dlatego, że w zeszłym roku dostałam od mojej Teściowej kilka słoiczków soku z aronii, gdy byłam z dziećmi chora.

Aronia uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie, tzw. bombę witaminową…
Wyobraźcie sobie, że Aronia zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów. Jest również doskonałym źródłem witaminy PP.
Jej owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne.

Tak więc, gdy tylko wyzdrowiałam,kupiłam aronię i miałam zamiar zrobić z niej sok.
Skoro jednak dość soku miałam od Teściowej, pomyślałam, czemu nie zrobić konfitury ?
Gdy zagotowałam owoce aronii z cukrem, mimo wszystko brakowało mi czegoś, tak więc dodałam jabłka, dzięki którym konfitura nie jest cierpka i ma delikatnie kwaskowaty smak.

Tak więc konfitura spawdzona, smakowała wyśmienicie, to i w tym roku postanowiłam ją zrobic :-)

 

 

Składniki:
- 600g aronii
- 2 kwaskowate jabłka (np szara reneta)
- 600g cukru
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka masła

Moje gotowanie konfitury rozłożyłam na dwa dni.

Najpierw robimy syrop, czyli zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy aronię i gotujemy na małym ogniu, aby się nie przypaliła. Mieszamy co jakiś czas.
Między czasie dodajemy 1 łyżeczkę masła aby przy gotowaniu nie powstawały szumy.
Po ok 1 godz dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i gotujemy mieszając jeszcze ok 0,5 godz.
Zostawiamy do ostudzenia.

Na drugi dzień gotujemy konfiturę jeszcze ok 1 godz. Powinna być gęsta, tak, że łyżka będzie stała w niej pionowo.
Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej umytych i wyparzonych w piekarniku( 100st) słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

 

Polecam szczególnie do rogalików, pączków itp.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram