Odwiedza nas 66 gości oraz 1 użytkownik.
  • W1aynegak

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Żurawina do mięs, serów i nie tylko...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Żurawina do mięs, serów i nie tylko... - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Żurawinę zaczęłam robić dopiero 2 lata temu, wcześniej dostawałam od mojej Teściowej.

Była pyszna, słodko-kwaśna, ale nie stosowałam jej do mięs, tylko rozcieńczałam z wodą i popijałam, gdyż miała za zadanie zwalczyć u mnie infekcje, które często nawracały. I pomagało, czasem udało się obyć bez leków, a od dwóch lat mam z tym spokój ;)

Ale wracając do żurawiny, wszystko zaczęło się od tego, że 2 lata temu, będąc w ciąży z drugim synkiem, naszła mnie ochota na oscypki.
A że miałam do nich dostęp, to kupowałam ok 10szt raz w tygodniu, grillowałam na patelni i jadłam z żurawiną.
Jakie to było pyszne !!! Nie do opisania jak dla mnie !

Tak więc, gdy przetwory od Teściowej były  na wykończeniu, postanowiłam kupić żurawinę na straganie i zrobić ją sama.

 

 

Moja metoda jest bardzo szybka, zresztą przeczytajcie przepis:

- 600g żurawiny
- 200g cukru
- 2 łyżki wody
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Umytą żurawinę zasypujemy cukrem, mieszamy. Następnie miksujemy blenderem.

 

Zmiksowaną żurawinę należy zagotować co jakiś czas mieszając.
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do gotującej się żurawiny.
Mieszamy do momentu aż zrobi się przezroczysta i gorącą przelewamy do słoiczków.
Kładziemy do góry dnem. Gotowe !

Zdziwi Was może ta mąka ziemniaczana, ale uwierzcie mi, to jest naprawdę rewelacyjny sposób na delikatne zagęszczenie a żurawina, dzięki temu będzie miała konsystencję gęstego i przezroczystego sosu.
Jako dodatek do mięs, serów pleśniowych, oscypków, pasztetów, będzie wyglądać cudnie i smakować wyśmienicie :-)

POLECAM !

Komentarze   

Kuchnia Haim
0 #2 Kuchnia Haim 2014-10-30 22:41
Zgadza się, żurawina jest rewelacyjna na zapalenie pęcherza ! Sama ją stosuję co najmniej raz do roku przy takich przypadłościach . Najlepiej nałozyć ze słoika kilka łyżeczek do szklanki i zalać ciepłą wodą. Rewelacyjny napój i jaki zdrowotny :lol:
koral
+1 #1 koral 2014-10-30 21:12
Kocham żurawinę, niedoceniałm jej walorów, a ostatnio wpadłam na inforamcję, że jest również składnikiem zurascinu uro, leku na zapalenie pęcherza

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram