Odwiedza nas 69 gości oraz 1 użytkownik.
  • W1aynegak

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Ogórki małosolne

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Ogórki małosolne - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 

Nie ma sezonu bez ogórków małosolnych !!!

Wybaczcie, że dopiero teraz wstawiam przepis, ale za każdym razem jak je robiłam, to nie zdążyłam zrobić zdjęć, znikały w oka mgnieniu :-)

Ogórki małosolne to mój smak dzieciństwa, moja Mama zawsze w sezonie je robiła. Teraz role odmieniły się i gdy ja je przygotowuję, daję również rodzicom :-)

A przygotowuję zawsze słoik o pojemności 3 l i na taką porcję podam Wam przepis:

 

 

Składniki:

- ok 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych

- 6 dużych ząbków czosnku

- kilka cm korzenia chrzanu

- liść chrzanu

- 5-6 liści czarnej porzeczki lub wiśni

- 10 dużych kwiatostanów kopru

- 1,5 l wody

- 2 łyżki soli morskiej

 

Ogórki myjemy oczyszczamy z szypułek, jeśli jeszcze mają.

Na dno umytego i wyparzonego słoja układamy 2 ząbki czosnku przekrojone na pół  (aby wydobyć większy aromat), kawałek korzenia chrzanu, kawałek liścia chrzanu, 2 liście porzeczki oraz 3 kwiatostany kopru.

Następnie układamy połowę ogórków.

Na ogórki znów układamy czosnek jak i wszystkie inne dodatki w tej samej proporcji jak wyżej.

Potem znów wkładamy ogórki do słoja.

Na koniec dajemy chrzan, liście czarnej porzeczki, czosnek oraz koper.

Przykrywamy słój niezbyt szczelnie i odstawiamy w zacienione miejsce na 3 dni. Po tym czasie nasze ogórki małosolne są gotowe, choć jeśli zalejecie je gorącą wodą, to będą szybciej gotowe.

 

Jeśli ogórki dłużej postoją w solance, zrobią się kiszone.

 

 

Smacznego :-)

Komentarze   

camelia
0 #3 camelia 2014-08-14 19:54
Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
www.petitchef.pl/.../

lub na www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

Pozdrawiam

Camelia
Petitchef.pl
Kuchnia Haim
0 #2 Kuchnia Haim 2014-07-16 13:37
Bardzo fajny patent! jeszcze nigdy nie próbowałam, może dlatego, że ogórki rozdaję zawsze wszystkim domownikom i zdążą doczekać najwyżej czwartego dnia ;-)
Gdy jednak będzie okazja, też wypróbuję ten pomysł z lodówką, dzięuję :-)
Justyna
+1 #1 Justyna 2014-07-15 22:32
Ja swoje w trzeciej donie przekładam do pudełka, zalewam zalewą i wstawiam do lodówki. Proces kiszenia się zatrzymuje i mogą postać

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram