Kompot z czereśni

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Kompot z czereśni - 4.5 out of 5 based on 4 votes

 

Co roku, od kiedy jestem po ślubie, obowiązkowo zaprawiam czereśnie.

Przede wszystkim jest to kompot, który idealnie nadaje się na deser po obiedzie. To takie wspomnienie lata zamknięte w słoiku, które chętnie zajadamy zimą :-)

Mamy to szczęście, że sąsiad, który mieszka dwa domy dalej ma kilka drzew czereśniowych, także co roku kupujemy od niego owoce na przetwory, tym razem zaszalałam,

przetworzone i zjedzone 15 kg czereśni !!! Szok !!!

Kompot robi się bardzo prosto, nie wymaga to wiele czasu, a jego spożycie zimą, bezcenne !

Do kompotu z czereśni polecam szczególnie te ciemne owoce, prawie czarne, ta odmiana jest najsłodsza i najsmaczniejsza.

 

 

Składniki:

- czereśnie (dowolna ilość)

- cukier ( po 4 łyżki na 1l słoiki lub po 3 łyżki na te trochę mniejsze)

- woda

 

1l słoiki myjemy i wyparzamy, najlepiej w piekarniku w temperaturze ok 100 st.

Umyte czereśnie obrywamy z ogonków i układamy w słoikach.

Do każdego słoika wsypujemy ok 4 pełne łyżi cukru, jeśli macie ciuut mniejsze słoiki polecam dać tylko 3 łyżki.

Zalewamy wodą do pełna.  Słoiki zakręcamy. Układamy w garnku wyściełanym szmatką lub ręcznikiem kuchennym, zalewamy wodą do momentu aż przykryje 3/4 słoików.

Gotujemy pod przykryciem. Gdy woda zagotuje się, pasteryzujemy jeszcze przez ok 15-20 minut.

Po wyjęciu z garnka zapasteryzowane słoiki układam do góry dnem do momentu, gdy ostygną.

 

 

 

Polecam !!!