Odwiedza nas 70 gości oraz 1 użytkownik.
  • W1aynegak

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Kompot z czereśni

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Kompot z czereśni - 4.5 out of 5 based on 4 votes

 

Co roku, od kiedy jestem po ślubie, obowiązkowo zaprawiam czereśnie.

Przede wszystkim jest to kompot, który idealnie nadaje się na deser po obiedzie. To takie wspomnienie lata zamknięte w słoiku, które chętnie zajadamy zimą :-)

Mamy to szczęście, że sąsiad, który mieszka dwa domy dalej ma kilka drzew czereśniowych, także co roku kupujemy od niego owoce na przetwory, tym razem zaszalałam,

przetworzone i zjedzone 15 kg czereśni !!! Szok !!!

Kompot robi się bardzo prosto, nie wymaga to wiele czasu, a jego spożycie zimą, bezcenne !

Do kompotu z czereśni polecam szczególnie te ciemne owoce, prawie czarne, ta odmiana jest najsłodsza i najsmaczniejsza.

 

 

Składniki:

- czereśnie (dowolna ilość)

- cukier ( po 4 łyżki na 1l słoiki lub po 3 łyżki na te trochę mniejsze)

- woda

 

1l słoiki myjemy i wyparzamy, najlepiej w piekarniku w temperaturze ok 100 st.

Umyte czereśnie obrywamy z ogonków i układamy w słoikach.

Do każdego słoika wsypujemy ok 4 pełne łyżi cukru, jeśli macie ciuut mniejsze słoiki polecam dać tylko 3 łyżki.

Zalewamy wodą do pełna.  Słoiki zakręcamy. Układamy w garnku wyściełanym szmatką lub ręcznikiem kuchennym, zalewamy wodą do momentu aż przykryje 3/4 słoików.

Gotujemy pod przykryciem. Gdy woda zagotuje się, pasteryzujemy jeszcze przez ok 15-20 minut.

Po wyjęciu z garnka zapasteryzowane słoiki układam do góry dnem do momentu, gdy ostygną.

 

 

 

Polecam !!!

Komentarze   

Piotrek
0 #1 Piotrek 2016-06-29 12:47
Nie trzeba drylować?
Ktoś Robił i poleca?

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram