Odwiedza nas 68 gości oraz 1 użytkownik.
  • W1aynegak

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Dżem truskawkowy z wanilią

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Dżem truskawkowy z wanilią - 4.5 out of 5 based on 2 votes

 

Witajcie po tygodniowej przerwie :-)

Jak już wcześniej wspominałam, będę teraz rzadziej pisać przepisy z powodu spraw rodzinnych.

Jak już wszystko sie unormuje, będę pisać codziennie, jak wcześniej.

A przepisów zdjęć zdmam sporo na sałatki, zupy, desery, ciasta i konkrety, tylko czasu niestety brak...

Mam nadzieję, że mi wybaczycie tą chwilową niedyspozycję.

 

Ostatnio u mnie ciągle truskawki, korzystam z sezonu jak tylko się da.

Teraz  jestem w fazie przetworów i lodów, tak więc dzisiaj będzie pierwszy przepis na dżem truskawkowy.

Jest pyszny, gęsty, aromatyczny i przede wszystkim bez chemii, bo.. domowy :-)

Zapraszam :-)

 

 

Składniki na 2 słoiczki:

- 1 kg truskawek

- 1 łyżka masła

- 200 g cukru

- sok z połowy cytryny

- 1/2 laski wanilii

 

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek.

W garnku roztapiamy masło tak, aby nie przypalić.

Wrzucamy całe truskawki. Zasypujemy cukrem, aby puściły sok i smażymy ok 1 godziny.

Następnie dodajemy sok z połowy cytryny i pół laski wanilii (może być też cukier z prawdziwą wanilią, 2 łyżeczki).

Smażymy przez kolejne 2 godziny, lubb do momentu, gdy dżem zgęstnieje. Pamiętajcie, że po wystygnięciu, dżem będzie bardziej gęsty.

Gorący dżem przekładamy do wczesniej umytych i wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

 

Teraz możemy się cieszyć domowym wyrobem bez chemii i innych polepszaczy smaku i zapachu ;-)

Smacznego :-)

Domowy Wyrób

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram