Odwiedza nas 64 gości oraz 1 użytkownik.
  • W1aynegak

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Syrop (miód) z mniszka lekarskiego

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Syrop (miód) z mniszka lekarskiego - 5.0 out of 5 based on 2 votes

  

                                                      

Mamy miesiąc maj, a jak wiecie, w maju jest wysyp mleczy na łąkach i polach.

Nasz pospolity mlecz to inaczej mniszek lekarski a jego właściwości lecznicze są nieocenione !

 

"Właściwości lecznicze mniszka lekarskiego - dlaczego syrop z mniszka jest zdrowy?

Syrop z mniszka lekarskiego jest skarbnicą witamin, minerałów i innych substancji, które mają działanie prozdrowotne, w związku z tym może być stosowany w leczeniu wielu dolegliwości.

układ oddechowy - kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej i wszelkie infekcje dróg oddechowych (działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne)
układ pokarmowy - miód z mniszka stymuluje produkcję soków żołądkowych i poprawia trawienie
infekcje dróg moczowych - ze względu na działanie moczopędne syrop z mniszka łagodzi schorzenia pęcherza, nerek i kamicy moczowej
leczenie schorzeń wątroby (np. po przebyciu WZW czy marskości wątroby) i woreczka żółciowego
leczenie miażdżycy
łagodzenie stanów zapalnych skóry i przyśpieszenie gojenia się ran
oczyszczanie organizmu z toksyn


Dawkowanie syropu z mniszka lekarskiego
Zaleca się stosować 2-3 łyżeczki miodu z mniszka lekarskiego dziennie. Syropem można np. posłodzić herbatę, a także posmarować kromkę chleba.

 

Kto nie może stosować syropu z mniszka lekarskiego?
Syropu z mniszka lekarskiego nie mogą zażywać osoby zmagające się z wrzodami i nadkwaśnością żołądka. Z porady lekarza powinny skorzystać także osoby cierpiące na niedrożność jelit czy dróg żółciowych. Ze względu na dużą zawartość cukru, nie mogą go stosować także cukrzycy. Dla nich jest przeznaczony jedynie napar z kwiatów mniszka lekarskiego."

 

Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci_41450.html# .

 

Syrop jest bardzo prosty w wykonaniu, musimy poświęcić tylko dwa dni na jego wykonanie.

Pierwszego dnia zbieramy mlecze,  i moczymy. Po 24 godzinach gotujemy z cukrem i sokiem z cytryny, ot i cała filozofia ;-)

Ale efekt estetyczny a przede wszystkim smakowy, wspaniały !!!

Mam ten syrop dopiero od wczoraj, a już z niego korzystam, gdyż niestety dopadło mnie choróbsko, sprawdzimy działanie ;-)

 

Syrop z mniszka, zwany też miodem z mniszka, ma wlaśnie konsystencję miodu pszczelego, również wspaniały bursztynowy kolor.

 

Ogólnie zrobiłam 3 rodzaje: jeden bez dodatków, jak i dwa rodzaje syropu smakowego, z imbirem i z cynamonem, które mają właściwości rozgrzewające a także lecznicze.

 

Przejdźmy więc w końcu  do przepisu ;-)

 

 

Składniki:

- 1 słoik 1 litrowy kwiatów mniszka lekarskiego

- sok z 2 cytryn

- 2 kg cukru

- woda

 

 

Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zebrać na łąkach oddalonych od miasta i ruchliwych ulic, nie chcemy przecież aby były skażone.

Zbieramy same kwiaty bez łodygi, mogą być z zieloną szypułką. Powinny być świeżo rozwinięte, nie mogą przekwitać.

Zapełniamy kwiatami cały słoik. Nie bawię się w liczenie ;-)

Następnie rozkładamy kwiaty na godzinkę  na papierze , tak aby wszystkie owady i żyjątka mogły z nich wyjść.

Przepłukujemy kwiaty mniszka, wkładamy z powrotem do słoika i zalewamy wrzątkiem do pełna.

Gdy woda ostygnie, możemy zamknąć słoik i zostawić w temperaturze pokojowej przez 24 godziny.

 

Następnego dnia przygotowujemy garnek, nakładamy na niego podwójnie złożoną gazę (ja miałam nową pieluszkę tetrową) i przelewamy wywar do garnka, mlecze wyciskamy przez gazę tak aby uzyskać jak najwięcej soku, a następnie wyrzucamy.

 

Kolej na cytrynę, wyciskamy sok, tez najlepiej przez gazę, aby nie było żadnego miąższu.

 

Taką miksturę zagotowujemy do momentu wrzenia, wtedy wsypujemy stopniowo cukier mieszając aby się rozpuścił.

Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu aby nasz syrop zgęstniał. Trwa to ok 2 godziny.

 

Gorący syrop rozlewamy do słoików, zakręcamy, ew. dla pewności możemy pasteryzować.

 

 

Dwa słoiczki zrobiłam eksperymentalne, a dokładniej smakowe:

- z cynamonem - dodałam 1,5 łyżeczki cynamonu do słoiczka wielkości jak od koncentratu pomidorowego

- z imbirem - dodałam 3/4 łyżeczki do słoiczka wielkości jak od koncentratu pomidorowego

 

Powiem szczerze, że był to dobry wybór, bo mój miód z mniszka smakowy jest obłędny !!! Koniecznie musicie spróbować, wersji tradycyjnej i smakowej :-)

 

 

Polecam serdecznie !

Domowy Wyrób

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram