Odwiedza nas 121 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Chleb dla początkujących

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Chleb dla początkujących - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Na pewno wśród Was znajdą się osoby, które nie posiadają zakwasu, a chciałyby upiec swój pierwszy chleb.

Nic prostszego, specjalnie dla Was stworzyłam dzisiaj przepis, który jest tak prosty, ze musicie jedynie być cierpliwymi przy wyrastaniu ciasta chlebowego.

 

Podam tutaj przepis bazowy, ale możecie wg siebie tworzyć różne modyfikacje, mieszać różne rodzaje mąki, dodawać ziarna, świeżę lub suszone zioła.

To, co wpadnie Wam do głowy możecie wytworzyć, łącznie z uformowaniem chleba, ciasto nie jest zbyt luźne, więc nadaje się do foremki, koszyka jak i własnoręcznego formowania.

Możecie chleb obsypać jedynie mąką, posmarować jajkiem z mlekiem, dodatkowo posypać ziarna, wszystko zależy od Waszej inwencji.

 

Chleb, zależy w jakiej wersji go zrobicie, można podawać z wędlinami, serami lub konfiturami, pasują wszystkie dodatki.

 

A teraz, jeśli pozwolicie, przedstawię Wam przepis na jeden bochenek, w szklankach i łyżkach, co by na początek było prościej ;-) Mąki również możecie użyć dostępnej w sklepie, czyli najlepiej typ 550 lub 650.

 

 

 

 

Składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej typ 550 lub 650

- 2 łyżeczki soli

- 30 g świeżych drożdży

- 1 1/4 szklanki wody

- szczypta cukru

- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (może być olej rzepakowy)

- 1 jajko

- 1 łyżka mleka

 - opcjonalnie nasiona, zioła

- otręby do obsypania foremki

- olej do wysmarowania foremki

 

 

 Mąkę z solą przesiewamy do miski.

Drożdże rozprowadzamy w 1/2 szklanki ciepłej wody, dodajemy szczyptę cukru oraz 2 łyżki mąki z miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (trzymałam w lekko nagrzanym piekarniku przez ok 10 minut).

Rozczyn dodajemy o mąki (tutaj, jeśli chcecie dać jakieś dodatki, jest odpowiedni czas), wyrabiamy dokładnie. Pod koniec dodajemy oliwę lub olej. Ponownie wyrabiamy do momentu, gdy ciasto przestanie kleić się do rąk.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość. U mnie trwało to ok. 45 minut, ale ciasto trzymałam w lekko nagrzanym piekarniku. Gdy nie macie takiej możliwości, ciasto powinno wyrastać mniej więcej 1-1,5 godziny.

 

Po tym czasie kolejny raz przez moment wyrabiamy ciasto, kilka razy uderzamy pięścią aby je odgazować, formujemy, tak jak chcemy, w koszyku keksówce (jeśli ciasto wyrasta w keksówce należy posmarować ją olejem i obsypać otrębami owsianymi, pszennymi lub żytnimi) lub bez żadnych foremek i odkładamy przykryte ściereczką na ok. 30 minut, oczywiście w ciepłym miejscu. Ciasto znów powinno podwoić swoją objętość.

Moje ciasto chlebowe wyrastało w keksówce o wymiarach 12 x 26 cm.

 

 

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Wyrośnięty chlebek smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki mleka. Możemy posypać makiem, nasionami wszelkiego rodzaju.

 

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez ok 30-35 minut.

Jeśli nasz chleb zbyt szybko się rumieni, przykrywamy go podczas pieczenia folią aluminiową.

 

Studzimy na kratce.

 

 

Smacznego :-)

 

 

Moje uwagi:

- u mnie szklanka ma zawsze 250 ml

- jeżeli ciasto chlebowe będzie zbyt luźne, możemy dosypać odrobinę mąki, ale tez nie za dużo, bo będzie zbyt ścisłe

- ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, być gładkie, pod koniec wyrabiania nie powinno kleić się do rąk

- z dodatkami i mąką można tworzyć różne wariacje, mój chleb miał zamiast 3 szklanek mąki pszennej, tylko 2 oraz 1 szklankę mąki pszennej razowej

- ciasto trzymamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, może to być lekko nagrzany piekarnik lub miejsce przy kaloryferze

- chleb jest w środku mięciutki, natomiast na zewnątrz ma lekko chrupiącą skórkę, jeśli z wierzchu będzie zbyt twardy w dotyku (sprawdźmy podczas pieczenia), przykryjmy nasz chlebek folią aluminiową nawet 5 minut przed końcem pieczenia, skórka zmięknie

 - dla początkujących pierwszy chlebek polecam upiec w keksówce

 

Jeśli macie jeszcze jakieś pytania a zapomniałam o tym napisać, piszcie, chętnie pomogę :)

 

 

 

Komentarze   

Kuchnia Haim
0 #2 Kuchnia Haim 2014-02-09 11:17
Gin, polecam serdecznie, ten chlebek bardzo szybko się robi, nie ma tyle zabawy co na zakwasie :-)
gin
+1 #1 gin 2014-02-07 07:13
Wygląda bardzo apetycznie :)
Chyba czas zrobić śniadanie ;)

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram