Odwiedza nas 114 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Bagietki pszenne na zakwasie

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Bagietki pszenne na zakwasie - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Wypróbowałam już zakwas żytni, więc czas był aby zobaczyć jakie wypieki wyjdą z pszennego.

Na pierwszy ogień poszły bagietki pszenne na zakwasie, które upodobał sobie bardzo mój Kochany Mąż :-)

Bagietki oczywiście są dłużej świeże niż bułki i inne pieczywo na drożdżach, na zewnątrz maja wspaniałą delikatnie chrupiącą skórkę a w środku są

rewelacyjnie mięciutkie !!!

Niestety bardzo szybko znikają ze stołu !

Przepis jest na 4 bagietki, pieczone na blasze od piekarnika, gdyż nie posiadam typowej do tych wypieków.

Z tych składników można upiec również bułki lub chleb, przepis jest dość uniwersalny.

 

 

 

 

Składniki na 4 bagietki:

- 270 g aktywnego zakwasu pszennego

- 340 g maki pszennej

- 130 ml wody

- 5 g świeżych drożdży

- szczypta cukru

- 1 płaska łyżka soli

- 1 łyżka oleju

 

 

Ze świeżych drożdży, 1/4 szklanki ciepłej wody odlanej z ilości w przepisie, szczypty cukry oraz 1 łyżki mąki odebranej z powyższej ilości, robimy

 zaczyn.

W misce mieszamy łyżką wszystkie składniki: zakwas, mąkę, zaczyn, sól oraz wodę a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto w rękach lub mikserem z

hakiem.

Pod koniec wyrabiania dodajemy 1 łyżkę oleju.

Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.

Po wyrobieniu, miskę przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 2 godziny.

 

 

 

Gdy ciasto już odpowiednio nam wyrośnie, dzielimy je na 4 równe części i podsypując mąką formujemy podłużne bagietki.

Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc między bagietkami papierowe zakładki aby ciasto nie rozeszło się za bardzo na boki a

bagietki nie złączyły się ze sobą.

Każdą uformowaną bagietkę nacinamy bardzo ostrym nożem, delikatnie oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia

na 0,5 do 1 godziny.

 

 


Wyrośnięte bagietki wstawiamy do nagrzanego do 250 st piekarnika.

Pieczemy z parą* przez ok 20-25 minut.

 

* Pieczenie z parą polega na wstawieniu do piekarnika żaroodpornego naczynia z wodą, lub spryskiwania na początku pieczenia ścianek piekarnika

oraz chleba lub bułek..

Dzięki takiemu pieczeniu, nasze pieczywo ma cienką i chrupiącą skórkę oraz nabiera bogatszego kolorytu.

Para przyczynia się również do połysku skórki.

W naparowanym piecu, czy piekarniku, powierzchnia chleba dłużej pozostaje wilgotna, co powoduje większy przyrost objętości bochenków.

Z parą nie należy jednak przesadzać, gdyż zbyt duża jej ilość może spowodować, że chleb zrobi się płaski, skórka twarda a nacięcia się nie rozejdą.

To chyba na tyle ;-)

 

 

W każdym razie bagietki bardzo serdecznie polecam !!!

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram