Odwiedza nas 174 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Pampuszki z czosnkiem

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Moje pampuszki nie są gotowane na parze a pieczone.

Pyszne drożdżowe, mięciutkie, przepis typowo ukraiński ( pochodzi od pewnej Ukrainki) :)

 

Można je jeść solo, jak również z barszczem ukraińskim, który znajdziecie w innym przepisie.

 

 

 

 

Składniki na 9-10 szt:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 100 ml ciepłej wody

- 1 jajko

- 10 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 0,5 łyżeczki soli

- 1 łyżka oleju + do natłuszczenia rąk

 

Dodatkowo:

- 2 łyżki oleju

- 2-3 ząbki czosnku

- sól do smaku (szczypta powinna wystarczyć)

 

Z wody, cukru, drożdży i połowy połowy szklanki mąki robimy rozczyn i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 30 minut do wyrośnięcia.

Resztę mąki, szczyptę soli i jajko dajemy do miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy 1 łyżkę oleju i jeszcze przez moment wyrabiamy.

Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.

 

Po tym czasie ciasto dzielimy na 9 równych części, natłuszczamy olejem dłonie i formujemy kulki.

Układamy na blasze do wyrośnięcia przez ok 15 minut.

Ja tym razem pozwoliłam sobie natłuścić formę na muffiny i piekłam na niej pampuszki, ale przez to nie były idealnie okrągłe.

 

 

Pieczemy w nagrzanym do ok 200 st piekarniku przez ok 20 minut, 5 minut przed końcem spryskujemy wodą lub smarujemy pędzelkiem namoczonym w wodzie.

 

Gdy mamy już upieczone pampuszki, polewamy je olejem z rozgniecionymi ząbkami czosnku i solą.

 

Najlepsze są jeszcze delikatnie ciepłe.

Polecam je do barszczu ukraińskiego.

 

 

 

Smacznego :-)

 

 

Komentarze   

Kuchnia Haim
0 #2 Kuchnia Haim 2014-02-15 21:18
Dziękuję i polecam :-)
Jadwiga
+1 #1 Jadwiga 2014-02-15 20:46
Bardzo ciekawy przepis, godny skopiowania. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram