Odwiedza nas 111 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Bułki pszenno-kukurydziane z żurawiną i kruszonką

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

kliknij aby powiększyć

 

Pyszne, syte z żurawiną, mąką kukurydzianą, pachnęce bułeczki :-)

Ostatnio na podobne natknęłam sie w tczewskiej piekarni, z tym, ze tamte były strasznie nadmuchane, hmmm... ciekawe z jakimi "dodatkami"....

Mimo to bułeczki tak do mnie przemówiły, że postanowiłam upiec swoje, wyszło ich ok 12-13, połowa zniknęła pierwszego dnia !

Ale uwaga! Gdy włożyłam je do woreczka, to na drugi dzień były równie pyszne :-)

Nadają się do jedzenia z dżemem, miodem, chociaż lekko ciepłe są wyjątkowe z samym masłem. Do tego obowiązkowo mleko, pychota !!!

Jak już wspominałam wyżej, podaję przepis na ok 12-13 bułek.

 

 

Składniki:

- 150 g mąki kukurydzianej

- 430 g mąki pszennej

- 300 ml mleka

- 20 g świeżych drożdży

- 50 g cukru

- 1 łyżeczka soli

- 50 g masła

- 150 g suszonej żurawiny

 

Do posmarowania:

- 2 łyżki masła

 

Kruszonka:

- 1/4 szkl. mąki pszennej

- 1/2 łyżki cukru

- 1 łyżka masła

 

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól. Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru i 30 g mąki z przepisu. Odstawiamy na ok 15 minut do wyrośnięcia.

Następnie  rozczyn dodajemy do mąki, wszystko razem mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ręką.

Na samym końcu dodajemy masło i suszoną żurawinę. Wszystko razem wyrabiamy do momentu aż powstanie gładkie elastyczne ciasto o konsystencji plasteliny.

Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy  w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.

Po wyzej wymienionym czasi wyrastaniaciasto dzielimy na ook 12 części i formujemy z nich bułki. Moje ciasto było uformowane w wałki, które następnie cięłam na prostokąty lub kwadraty.

Tak uformowane bułki zostawiamy do wyrośnięcia na ok 45 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 st, rostapiamy masło i przygotowujemy kruszonkę (mąkę, cukier i masło łączymy, wyrabiamy palcami do konsystencji mokrego piasku).

Bułki smarujemy delikatnie roztopionym masłem a następnie posypijemy kruszonką.

Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok  20-25 minut, aż bułeczki się zarumienią. Studzimy na kratce.

 

 

Najlepiej smakują nawet z samym masłem, jak lekko przestygną po upieczeniu, do tego mleko, pycha, polecam !!!

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram