Odwiedza nas 157 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie - 5.0 out of 5 based on 1 vote

kliknij aby powiększyć

Chleb z książki wielkiego mistrza piekarnictwa,  Hamelmana !

Sposób, w jaki autor opisuje techniki wypieku jak i swoje przepisy jest rewelacyjny, na prawdę z tej książki każdemu udałby się wypiek, zaręczam :-)

 Ważne jest tylko, aby mieć wagę elektroniczną, z dokładnością do 1 grama, wtedy wszystkie wypieki sie udadzą :-)

 Co do chleba, to muszę przyznać, że jest obłędny w smaku, nawet bez żadnych dodatków .

Na bazie zakwasu zytniego a także mąi żytniej i pszennej razowej.

Miąższ dość wilgotny, regularny, bardzo smaczny, skórka chrupiąca, ach !

Z tego przepisu wychodzą 2 bochenki o wadze ok 700 g.

Tym razem troszkę inaczej opiszę Wam przepis aby bardziej zobrazować, co po kolei robić ;-)

 

 

 

 Dzień I - rano:

Dokarmiamy nasz żytni zakwas. Oczywiście wcześniej należy go wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej.

Zakwas dokarmiamy wg przepisu, który znajdziecie tutaj. Odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce aby wyrósł.

Osobiście najlepiej zrobić to rano, aby wieczorem przygotować zaczyn.

 

 

 Dzień I - wieczorem (po 12 godzinach):

- 227 g mąki zytniej razowej

- 187 g wody

- 11 g dojrzałego zakwasu żytniego

 

 

Przygotowujemy zaczyn. Podane składniki mieszamy łyżką do połączenia, przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej (21 st) na 14-16 godzin do wyrośnięcia. Zostawiam na noc, aby na drugi dzień piec chleb z rana.

 

 

Dzień II - wyrastanie i pieczenie:

- 454 g mąki chlebowej (miałam mąkę pszenną typ 650)

- 227 g mąki pszennej razowej

- 431 g wody

- 17 g soli

- 4 g suszonych drożdży

- 414 g zaczynu ( 11 g zostawić na kolejne pieczenie)

 

Wszystkie składniki wkładamy do miski. Całość mieszamy mikserem ze spiralną końcówką przez ok 3 minuty na pierwszej prędkości i 3 minuty na drugiej.

Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Następnie dzielimy ciasto chlebowe na 2 porcje i formujemy bochenki (okrągłe lub podłużne), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok 50-60 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Wkładamy garnek o dość dużej średnicy, do którego na dno jest wlana ugotowana gorąca woda. Garnek z wodą wytworzy parę, dzięki której chleb będzie miał chrupiącą ale cianką skórkę.

Chleby można naciąć przed pieczeniem.

Pieczemy w nagrzanym do 240 st piekarniku przez ok 15 minut.

Następnie zmniejszamy temperaturę do 230 st i pieczemy jeszcze przez 20-25 min.

Ok 10 min przed końcem pieczenia można spryskać chleb wodą.

 

Polecam serdecznie :-)

 

 Przepis znajdzie się na liście " Na zakwasie i na drożdżach", którą będziecie mogli obejrzeć tutaj :-)

W styczniu akcja odbywa się na blogu "Kulinarne Przygody Gatity", zapraszam :-)

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram