Odwiedza nas 70 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Chleb pszenno-żytni z siemieniem lnianym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Chleb pszenno-żytni z siemieniem lnianym - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Przepis na ten chleb dostałam zaledwie wczoraj, ale jest tak prosty i bezproblemowy w wykonaniu, że postanowiłam przygotować ciasto p, to zajadamy się chlebem przed spaniem, aby mieć świeżutki chlebek na śniadanie :-)

 

Dzieciaczkom bardzo smakował, wciągali z szyneczką, aż "uszy się trzęsły" ;-)

Z kolei ja zajadałam się nim z dodatkiem miodu, pychota ! Rozpływał się w ustach !

 

Oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam, gdyż była tam w składzie tylko mąka pszenna.

Jeśli już, to zajadamy się chlebem pszenno-żytnim, ja najczęściej razowym z ziarnami.

Pszenny chlebek piekę bardzo rzadko, chyba, że najdzie nas ochota na tosty z dżemem ;-)

 

Bardzo serdecznie dziękuję za ten przepis mojemu koledze Romanowi, który wczoraj podesłał mi recepturę.

Wprawdzie była po czesku, ale od czego mamy translatory ;-)

 

Chleb jest na prawdę mega pyszny i bardzo Wam go polecam !!!

 

 

 

Składniki:

- 1 1/2 szklanki mąki pszennej (dałam tym 550)

- 1 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720

- 1 3/4 szklanki ciepłej wody

- 30 g świeżych drożdży 

- szczypta cukru

- 2 łyżeczki soli

- 2 łyżki siemienia lnianego (dałam prażone, bo akurat takie miałam)

- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (dałam olej)

 

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól.

Drożdże rozprowadzamy w 3/4 szklanki ciepłej wody z dodatkiem szczypty cukru i 1 łyżki mąki z miski.

Odstawiamy na 5-10 minut, następnie dodajemy do mąki. Dolewamy resztę wody i dosypujemy siemię lniane, wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników.

 

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 8-12 godzin do lodówki. Najlepiej zrobić to przed spaniem lub pójściem do pracy.

 

 

Po czasie wskazanym wyżej, do ciasta dodajemy olej, jeszcze raz mieszamy łyżką.

Ciasto chlebowe wyjmujemy z miski i na oprószonym mąką blacie składamy je kilka razy brzegami do środka.

Garnek lub inne naczynie żaroodporne o średnicy ok 20 cm smarujemy olejem, obsypujemy mąką. Wkładamy ciasto uformowane w kulę, z brzegami założonymi do spodu. 

Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30-60 minut w zależności od temperatury otoczenia.

 

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, na dno piekarnika wykładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą, dzięki czemu chleb będzie wilgotny a skórka delikatnie chrupiąca.

 

Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika, pieczemy przez ok 30 minut. 

Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przykryty folią aluminiową przez ok 15 minut.

 

Jeżeli Wasz chleb zarumieni się po upływie 30 minut, folię aluminiową można założyć później, nawet 5 minut przed końcem pieczenia.

 

Chleb studzimy przez ok 5-10 minut w garnku/naczyniu, a następnie przekładamy na kratkę.

 

 

Smacznego, gorąco polecam!

Jutro będę piekła kolejny, mój Mąż również był nim zachwycony !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze   

Łucja
+1 #1 Łucja 2014-05-07 21:57
Piękny :) warto mieć takie proste i szybkie przepisy pod ręką, kiedy czasu brak !

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram