Odwiedza nas 318 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Chleb pszenno-żytni na piwie

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Pierwszy chleb, który oprócz bułek, nie piekłam na zakwasie.

Zostało trochę piwa, którego mój Mąż nie wypił i postanowiłam je wykorzystać.
Chleb jest długo świeży, do kilku dni, ma ciekawy smak i bardzo szybko wyrasta.

 

 

 

Składniki na 1 bochenek:
- 7g suszonych drożdży lub 14g świeżych (robimy rozczyn)
- 2 szklanki* mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej typ 720 lub żytniej razowej typ 2000
- 1 łyżeczka soli (dałam odrobinę więcej|)
- 360 ml piwa (dałam ok. 340 ml)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- opcjonalnie kminek (pominęłam )

 

Mąkę, sól i drożdże dajemy do jednej miski.
Piwo z miodem i olejem podgrzewamy do temp. 54st, więcej nie.

Wszystkie składniki mieszamy mikserem z hakiem lub wyrabiamy ręcznie.
Zostawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość, u mnie trwało to ok 1 godz.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę, do koszyka lub keksówki i zostawiamy do kolejnego wyrośnięcia i podwojenia objętości( tym razem piekłam w keksówce wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami pszennymi).

Piekarnik nagrzewamy do 175 st.Chleb pieczemy z parą przez ok pół godziny.
Chleb jest upieczony, jeśli postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.

 

* szklanka ma u mnie zawsze 250ml.

 


Polecam !

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram