Odwiedza nas 255 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Tradycyjny irlandzki chleb na sodzie z okazji Dnia Św. Patryka

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Tradycyjny irlandzki chleb na sodzie z okazji Dnia Św. Patryka - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 

Dzisiaj jest Dzień Św. Patryka, który jest hucznie obchodzony w Irlandii, wszyscy wystrojeni na zielono, przebrani za skrzaty,  w zielonych kapeluszach.

Symbolami są również garnce wypełnione złotem, podkowy, jednym słowem, wszystko, co przynosi szczęście :-)

Ale najważniejszym symbolem tego Święta jest shamrock, czyli trójlistna koniczyna.

Według legendy, wykorzystał ją Święty Patryk, poprzez pokazanie tej rośliny jako jednej łodygi z trzema liśćmi do zobrazowania istoty Trójcy Świętej.

17 marca, to jest w Dniu Świętego Patryka, shamrock jest noszony w klapie ubrania przez Irlandczyków na całym świecie.

 

Jako, że mój Mąż to również Patryk i obchodzi dzisiaj imieniny, postanowiłam upiec coś nowego z okazji Jego Święta :-)

 

Przepis na ten chleb, to tradycyjna irlandzka receptura, podana przez irlandzkiego szefa kuchni,  Rory O'Connell'a.

Chleb ten nie ma nic wspólnego z przepisami na irlandzki chleb z rodzynkami na słodko, jest to wersja jaką pieką w Stanach.

Prawdziwy irlandzki chleb na sodzie, to biała  mąka, maślanka, soda, sól, opcjonalnie kminek, ale jeśli nie lubimy, możemy pominąć ten dodatek.

 

Chlebek jest bardzo smaczny, wilgotny, dzięki maślance, świeży jeszcze przez następne dwa dni. Bardzo szybki do zrobienia, bo dzięki sodzie nie musimy czekać dodatkowo na wyrastanie, ten proces trwa w piekarniku, podczas pieczenia :-)

 

Bardzo polecam, szczególnie dla początkujących !

 

 

Bułeczki kukurydziane na zakwasie

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Bułeczki kukurydziane na zakwasie - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

W większości przepisów spotkałam się z bułkami kukurydzianymi na drożdżach.

Owszem, czasem piekę na drożdżach, ale zdecydowanie wolę zakwas. Ten przepis będzie z zakwasem i drożdżami.

Tym razem wykorzystam zakwas pszenny, próbowałam z żytnim, ale to nie był ten smak, tutaj zdecydowanie pszenny zakwas pasuje.

 

Bułeczki są mieszane, z lekką przewagą mąki pszennej, jednak możecie spokojnie zwiększyć ilość mąki kukurydzianej do np. 250 g a mąki pszennej dać tylko 100 g.

Wyjdą wtedy bardziej żółte i zmienią trochę konsystencję.

 

 

 

Chleb dla początkujących

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Chleb dla początkujących - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Na pewno wśród Was znajdą się osoby, które nie posiadają zakwasu, a chciałyby upiec swój pierwszy chleb.

Nic prostszego, specjalnie dla Was stworzyłam dzisiaj przepis, który jest tak prosty, ze musicie jedynie być cierpliwymi przy wyrastaniu ciasta chlebowego.

 

Podam tutaj przepis bazowy, ale możecie wg siebie tworzyć różne modyfikacje, mieszać różne rodzaje mąki, dodawać ziarna, świeżę lub suszone zioła.

To, co wpadnie Wam do głowy możecie wytworzyć, łącznie z uformowaniem chleba, ciasto nie jest zbyt luźne, więc nadaje się do foremki, koszyka jak i własnoręcznego formowania.

Możecie chleb obsypać jedynie mąką, posmarować jajkiem z mlekiem, dodatkowo posypać ziarna, wszystko zależy od Waszej inwencji.

 

Chleb, zależy w jakiej wersji go zrobicie, można podawać z wędlinami, serami lub konfiturami, pasują wszystkie dodatki.

 

A teraz, jeśli pozwolicie, przedstawię Wam przepis na jeden bochenek, w szklankach i łyżkach, co by na początek było prościej ;-) Mąki również możecie użyć dostępnej w sklepie, czyli najlepiej typ 550 lub 650.

 

 

 

Bagietki pszenne na zakwasie

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Bagietki pszenne na zakwasie - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Wypróbowałam już zakwas żytni, więc czas był aby zobaczyć jakie wypieki wyjdą z pszennego.

Na pierwszy ogień poszły bagietki pszenne na zakwasie, które upodobał sobie bardzo mój Kochany Mąż :-)

Bagietki oczywiście są dłużej świeże niż bułki i inne pieczywo na drożdżach, na zewnątrz maja wspaniałą delikatnie chrupiącą skórkę a w środku są

rewelacyjnie mięciutkie !!!

Niestety bardzo szybko znikają ze stołu !

Przepis jest na 4 bagietki, pieczone na blasze od piekarnika, gdyż nie posiadam typowej do tych wypieków.

Z tych składników można upiec również bułki lub chleb, przepis jest dość uniwersalny.

 

 

 

Pampuszki z czosnkiem

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

 

Moje pampuszki nie są gotowane na parze a pieczone.

Pyszne drożdżowe, mięciutkie, przepis typowo ukraiński ( pochodzi od pewnej Ukrainki) :)

 

Można je jeść solo, jak również z barszczem ukraińskim, który znajdziecie w innym przepisie.

 

 

 

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram