Odwiedza nas 88 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Bułki czosnkowe

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Bułki czosnkowe - 5.0 out of 5 based on 11 votes

Kliknij aby powiększyć

Ten przepis obiecałam mojej kuzynce i  kilku moim znajomym, miał być na dzisiaj i zrobiłam wszystko, aby zdążyć zrobić te pyszne bułki czosnkowe.

 

Nie wiem, jak Wy, ale moja Rodzina uwielbia bułeczki czosnkowe, są pyszne, wręcz rozpływające się w ustach, a zarazem aromatyczne.

Z wierzchu delikatnie chrupiące od wyciekającego masła, w środku mięciutkie.

Na pewno nie będziecie żałować, kiedy je upieczecie, gdyż są na prawdę smaczne.

Moje, dzisiaj pieczone, do wieczora zniknęły wszystkie a było ich ok. 15 szt !

 

Polecam serdecznie, szczególnie, gdy są jeszcze lekko ciepłe !

Przepis trochę zmodyfikowany pochodzi z zeszytu mojej Babci Wandzi i dotyczy bułeczek maślanych.

Po zmianie proporcji cukru i soli, ciasto idealnie nadaje się do bułeczek czosnkowych.

 

 

Pszenno-żytni chleb mleczny na zakwasie

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

 

To jest moje drugie podejście z zakwasem i chlebami pieczonymi na nim.

Za pierwszym razem zakwas zmarnowałam, nie dokarmiałam zbyt często i musiałam się z nim rozstać.

Tym razem postanowiłam, że spróbuję jeszcze raz.

Pierwszy chleb był totalną porażką, zakalec i twardy jak kamień.

Pomimo 20-godzinnego wyrastania nie udał się, widocznie zrobiłam coś nie tak...

Nie poddałam się...

Kolejnym chlebem był  Chleb mleczny na zakwasie z przepisu Dorotki z blogu Moje Wypieki.

I to był własnie strzał w dziesiątkę, chleb rewelacyjnie się udał, nie musiałam czekać 20 godzin na upieczenie  i co najważniejsze, można przeprowadzać z nim

różne modyfikacje :-)

Oto jedna z nich...

 

Ten przepis stosuję od kilku miesięcy, czasem zmieniam dodatki, ale najbardziej przypadł nam do gustu właśnie z dodatkiem mąki żytniej typ 720. 

Jest to jasna mąka, idealnie nadaje się to tego typu chleba i oczywiście jest zdrowsza od pszennej.

 

 

Zakwas

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Zakwas - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

Hmm... od czego by tu zacząć ;)

Chyba od tego, że pierwszy raz z zakwasem zmierzyłam się ok 3 lata temu, nawet upiekłam chleb z przepisu na White Plate.

Niestety, to był mój słomiany zapał, chyba nie byłam jeszcze zbyt dojrzała do tego typu wypieków...

Zakwas stał w lodówce, niedokarmiany i tym oto sposobem umarł śmiercią naturalną ;-)

 

Kilka miesięcy temu doszłam do wniosku, że czas znów zmierzyć się z tym tworem.

A jest to twór wspaniały, żywy dzięki naturalnym bakteriom oraz dzikim drożdżom, które są odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego i bakterie

produkujące kwas octowy.

Pieczywo upieczone na naturalnym zakwasie ma specyficzny smak i zapach. Jest dłużej świeże, nie pleśnieje, jest zdrowsze, szczególnie pieczywo z udziałem

mąki żytniej.

 

A teraz krótko opowiem jak wyhodowałam swój zakwas.

 

Pełnoziarnisty chleb żytni na maślance

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Pełnoziarnisty chleb żytni na maślance - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 


Ostatnio mam natchnienie na próbowanie nowych przepisów na pieczywo.

A to wszystko dlatego, że lubimy urozmaicenia, powiem więcej, gdy już wprawiłam się trochę w wypiekaniu chlebów i bułek, mam chęć próbować coraz to więcej i więcej nowych !


Tak więc tym razem wynalazłam przepis na pełnoziarnisty chleb żytni na maślance ze strony Nigelli, który oryginalną nazwę ma Miss-Campbells-Wheaten-Bread, tak więc oryginalna receptura jest z pełnoziarnistą mąką pszenną.

Ja oczywiście przepis przerobiłam trochę pod siebie, mąkę pszenną zastąpiłam żytnią razową, gdyż miałam jej akurat więcej.

 

Maślane rogaliki śniadaniowe

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Maślane rogaliki śniadaniowe - 5.0 out of 5 based on 1 vote



Pyszne, mięciutkie, puszyste rogale wielkości bułek.

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram