Odwiedza nas 61 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Bułki pszenno-kukurydziane z żurawiną i kruszonką

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

kliknij aby powiększyć

 

Pyszne, syte z żurawiną, mąką kukurydzianą, pachnęce bułeczki :-)

Ostatnio na podobne natknęłam sie w tczewskiej piekarni, z tym, ze tamte były strasznie nadmuchane, hmmm... ciekawe z jakimi "dodatkami"....

Mimo to bułeczki tak do mnie przemówiły, że postanowiłam upiec swoje, wyszło ich ok 12-13, połowa zniknęła pierwszego dnia !

Ale uwaga! Gdy włożyłam je do woreczka, to na drugi dzień były równie pyszne :-)

Nadają się do jedzenia z dżemem, miodem, chociaż lekko ciepłe są wyjątkowe z samym masłem. Do tego obowiązkowo mleko, pychota !!!

Jak już wspominałam wyżej, podaję przepis na ok 12-13 bułek.

 

Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie - 5.0 out of 5 based on 1 vote

kliknij aby powiększyć

Chleb z książki wielkiego mistrza piekarnictwa,  Hamelmana !

Sposób, w jaki autor opisuje techniki wypieku jak i swoje przepisy jest rewelacyjny, na prawdę z tej książki każdemu udałby się wypiek, zaręczam :-)

 Ważne jest tylko, aby mieć wagę elektroniczną, z dokładnością do 1 grama, wtedy wszystkie wypieki sie udadzą :-)

 Co do chleba, to muszę przyznać, że jest obłędny w smaku, nawet bez żadnych dodatków .

Na bazie zakwasu zytniego a także mąi żytniej i pszennej razowej.

Miąższ dość wilgotny, regularny, bardzo smaczny, skórka chrupiąca, ach !

Z tego przepisu wychodzą 2 bochenki o wadze ok 700 g.

Tym razem troszkę inaczej opiszę Wam przepis aby bardziej zobrazować, co po kolei robić ;-)

 

Chleb pszenno-żytni z siemieniem lnianym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Chleb pszenno-żytni z siemieniem lnianym - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Przepis na ten chleb dostałam zaledwie wczoraj, ale jest tak prosty i bezproblemowy w wykonaniu, że postanowiłam przygotować ciasto p, to zajadamy się chlebem przed spaniem, aby mieć świeżutki chlebek na śniadanie :-)

 

Dzieciaczkom bardzo smakował, wciągali z szyneczką, aż "uszy się trzęsły" ;-)

Z kolei ja zajadałam się nim z dodatkiem miodu, pychota ! Rozpływał się w ustach !

 

Oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam, gdyż była tam w składzie tylko mąka pszenna.

Jeśli już, to zajadamy się chlebem pszenno-żytnim, ja najczęściej razowym z ziarnami.

Pszenny chlebek piekę bardzo rzadko, chyba, że najdzie nas ochota na tosty z dżemem ;-)

 

Bardzo serdecznie dziękuję za ten przepis mojemu koledze Romanowi, który wczoraj podesłał mi recepturę.

Wprawdzie była po czesku, ale od czego mamy translatory ;-)

 

Chleb jest na prawdę mega pyszny i bardzo Wam go polecam !!!

 

 

Chleb pszenno-żytni na piwie

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

 

Pierwszy chleb, który oprócz bułek, nie piekłam na zakwasie.

Zostało trochę piwa, którego mój Mąż nie wypił i postanowiłam je wykorzystać.
Chleb jest długo świeży, do kilku dni, ma ciekawy smak i bardzo szybko wyrasta.

 

 

Grahamki idealne !

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

 


Dzisiaj na późne śniadanie mieliśmy Grahamki!

Smakują praktycznie jak te, które kiedyś można było kupić w piekarniach...
Jako dziecko uwielbiałam je, później nie miały już takiego smaku, poza tym zrobiły się zbyt nadmuchane.
Teraz mam już swoje Grahamki idealne :D

 

Przepis zaczerpnięty ze strony Moje wypieki :-)

 

 

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram