Odwiedza nas 310 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Wigilijny kompot jest u nas , od kiedy pamiętam.

Uwielbiam go po prostu i mogłabym pić litrami !


W zeszłym roku, gdy byłam jeszcze z moim drugim synkiem w ciąży, tak opiłam się tego kompotu, że aż troszkę brzuch mnie rozbolał, wszak tam były suszone i wędzone owoce ;-)


Kompot mojej Mamy uważam za najpyszniejszy na świecie, tak więc idąc za tradycją, przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie, więc korzystam z niego i ja :-)

 



Składniki:

- 2 litry wody

- 100 g śliwek suszonych lub wędzonych

- 100 g suszonych jabłek

- 50 g suszonych moreli

- 50 g suszonych daktyli

- skórka otarta z 1 cytryny

- sok z połowy cytryny

- 200 g cukru

- ok. 50-100 g rodzynek

 



Umyte w ciepłej wodzie owoce zalewamy przegotowaną wodą i pozostawiamy na noc (śliwki moczymy osobno).

Rano gotujemy kompot w wodzie, w której moczyły się owoce, dodajemy śliwki.

 



Dosypujemy cukier, otarta skórkę z cytryny i gotujemy ok 1- 1,5 godziny, aż owoce będą miękkie.

Pod koniec gotowania dodajemy sok z połowy cytryny.

Wystudzony kompot podajemy w szklankach lub kompotierkach.

 



Uwaga !

Kompot najlepiej smakuje schłodzony pyszności !



Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram