Odwiedza nas 46 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Babka ziemniaczana

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Babka ziemniaczana - 3.0 out of 5 based on 1 vote

 

Babka ziemniaczana, jak i barszcz ukraiński, są przygotowywane u nas w Rodzinie z pokolenia na pokolenie.

 

Moi Dziadkowie ze strony Mamy pochodzą z Kresów, więc tego typu dania przyrządzane były na co dzień.

Do dnia dzisiejszego kontynuujemy rodzinnie tą tradycję :-)

 

Z racji piątku przepis jest postny, ale równie dobrze można dodać wędzonego boczku.

 

 

 

Składniki:

- 2 kg ziemniaków

- 4 cebule

- 8 łyżek mąki

- 3 jajka

- sól, pieprz, majeranek do smaku

- opcjonalnie 300 g przerośniętego wędzonego boczku

 

 

 Boczek kroimy w kostkę lub drobne paseczki,  smażymy bez tłuszczu, wystarczy, ze wytopi się to, co ma mięso.

Cebulę kroimy w drobną kostkę,  podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku.

Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy całe jajka, zeszklona cebulę oraz przyprawy.

 

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

 

Tortownicę o średnicy 30 cm smarujemy tłuszczem, wylewamy masę ziemniaczaną.

Pieczemy w nagrzanym do 200 st piekarniku przez ok. 1 godziny.

 

Metodą suchego patyczka sprawdzamy ciasto, jeśli patyczek jest mokry, pieczemy jeszcze przez chwilę.

 

 

Smacznego :-)

 

 

 

 

 

 

Komentarze   

Kuchnia Haim
0 #4 Kuchnia Haim 2014-02-05 23:37
Małgosiu, ile ludzi, tyle przepisów.
Jak chcesz, to podaj swój przepis, chętnie wypróbuję, a może jeszcze ktoś znajdzie się chętny, żeby skorzystać :-)
Pozdrawiam :-)
Małgorzata
+2 #3 Małgorzata 2014-02-05 22:43
Asieńko babka ziemniaczana jest przepyszna aczkolwiek ja robię ją troszeczkę inaczej :-)
Asia Klein
0 #2 Asia Klein 2014-01-31 22:09
My mówimy na to też kartoflak.
Ja osobiście robię tez z mięsem mielonym zmieszanym razem z ziemniakami, pyszności !!!
Renata
+1 #1 Renata 2014-01-31 18:17
Uwielbiam to danie!!! U nas regionalnie nazywane jest KUGLEM:) i z różnym rodzajem mięska np. z żeberkami - mniam:)))

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram