Odwiedza nas 45 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Bigos z kresów

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Bigos z kresów - 4.5 out of 5 based on 4 votes



Kuchnia kresowa to kulinarna mieszanka potraw pochodzących z terenów ukraińskich, białoruskich, litewskich, itd...

Przed wojną tereny wschodnie należały do Polski.

Po zakończeniu II Wojny Światowej Polacy musieli opuścić te ziemie.

Mimo wszystko do dziś pozostała tradycja, także kulinarna.

Potrawy Kuchni kresowej były tanie, proste jak i wykwintne.

Jednak każda z nich miała za zadanie być bardzo treściwą.

Jako pierwszy chcę Wam przedstawić przepis na bigos z kresów.

Jest on gotowany  na kilku rodzajach mięs, ze świeżą kapustą.

Polecam  go na co dzień jak i na Święta, jest bardzo smaczny.

 

 

 

 


Składniki:

- 1 spora główka białej kapusty

- 1/2 kg kwaśnych jabłek (np. szara Reneta)

- sok z cytryny ( nie dawałam)

- 2 średnie cebule

- ok 1 kg mięsa ( karkówka wieprzowa, wołowina, żeberka wieprzowe, cielęcina w równych ilościach)

- do 300 g kiełbasy myśliwskiej

- pęczek włoszczyzny ( dałam  3 marchwie, 1 pietruszkę, kawałek selera)

- 3 lub 4 łyżki smalcu

- liść laurowy

- ziele angielskie, ok 4 ziarenka

- ziarenka jałowca, ok 4 szt

- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu

- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego



 Do dużego garnka wkładamy wszystkie rodzaje mięsa w kawałku, włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec.

Zalewamy wodą, tak aby wszystkie składniki były przykryte i gotujemy ok 1 godziny na wolnym ogniu.

Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je a bulion przecedzamy.

Do bulionu dodajemy poszatkowaną kapustę, dusimy ok. 20 min, następnie dodajemy jabłka i  gotujemy kolejne 20 minut.

W tym czasie podsmażamy na smalcu najpierw cebulę, potem dodajemy pokrojone mięso.

Po 40 minutach gotowania kapusty, dodajemy pokrojoną w plastry włoszczyznę, a następnie podsmażoną cebulę z mięsem oraz

pokrojoną w kostkę kiełbasę myśliwską. Dusimy do miękkości pod przykryciem.

Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz koncentratem pomidorowym.

Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień.



Smacznego !

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram