Odwiedza nas 47 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Sałatka z botwinki i recenzja na temat niepieczonych chlebków Habżyki

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Jakiś czas temu dostałam do przetestowania produkt o ciekawej nazwie, Habżyki.

Jest to niepieczony chleb lniany, który jest niedopuszczony do obróbki termicznej a jedynie suszony w temperaturze 42 stopni Celsjusza.

Temperatura taka pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze chlebka,  naturalne enzymy i białko roślinne oraz niezbędne witaminy i mikroelementy.

Co jest bardzo ważne, dla osób nie tolerujących glutenu, ten chlebek go nie posiada, więc można go jeść bez obaw :-)

 

Producent zapewnia również, ze chlebki są w 100% naturalne, bez żadnych polepszaczy i konserwantów, za to bogate w kwasy omega 3,6,9, które tak bardzo są nam potrzebne, aby organizm prawidłowo funkcjonował.

 

Na chwilę obecną możemy dostac w sprzedaży trzy rodzaje chlebka: lniany z pomidorami i bazylią, lniany z cebulą i czosnkiem, oraz lniany ze słonecznikiem i lnem.

Do mojego przepisu uzyłam lnianego chlebka ze słonecznikiem.

 

Jakie są moje wrażenia smakowe ???

Gdy dostałam ten chlebek, ciężko mi było sobie wyobrazić jego smak.

Napiszę tak, sam w sobie, bez dodatków nie podchodzi mi smakowo, za to z sałatką, czy jakąś pastą, twarożkiem, jest bardzo smaczny .

Za to moja mama była zachwycona smakiem chlebka nawet bez żadnych dodatków, jak widać, kwestia gustu ;-)

 

Zachęcam do odwiedzenia strony http://b2b.42stopnie.pl/  , na której więcej dowiecie się o tzw. "żywych chlebkach", jak równiez możecie je zamówić.

Tam jest  opisany sposób produkcji jak i ich dobroczynne działanie na nasze zdrowie.

Habżyki można znaleźć również na Facebooku: https://www.facebook.com/ChceZdrowoZyc  .

 

A teraz przepis na sałatkę z botwinką, który znalazł się w dziale o ekologii, gdyż niedość, że same Habzyki są ekologiczne, to również moje produkty uzyte do tejże sałatki, wszystkie z mojego ogródka (oprócz majonezu i mleka), jaja natomiast prosto od wiejskiej kury ;-)

 

Składniki:

- ok 15-20 listków botwiny

 - 2 garście mieszanki sałat (ja dałam sałate dębolistną ze swojego ogródka)

- 1 duży ogórek szklarniowy lub ok 4-5 ogórków gruntowych

- duża garść szczypiorku

- 2 jajka ugotowane na twardo

- 3 łyżki majonezu

- 1/4 szklanki mleka

- sól, pieprz

- 1 ząbek czosnku

 

Sałatę i botwinę należy wczesniej opłukać. Jajka gotujemy wcześniej, studzimy.

Do miski wrzucamy porwane listki zieleniny, jajka kroimy na ćwiartki, następnie na pół,  ogórki w kostkę, szczypior siekamy.

Do sałaty wrzucamy ogórki, mieszamy palcami., układamy jajka.

Przygotowujemy sos. Do szklanki z mlekiem dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek. 

Wszystko mieszamy. Sos wylewamy na sałatkę przed samym podaniem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

 

 

Smacznego polecam !!!

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram