Odwiedza nas 47 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Wstęp

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

 

Zapewne zastanawiacie się, dlaczego założyłam ten temat... w końcu mają tu być przede wszystkim przepisy na dania i wypieki.

Otóż, żeby nasze jedzenie było jeszcze bardziej wyśmienite, należy użyć produktów najwyższej jakości.

Nie piszę tu o produktach markowych, czy drogich, dla mnie najwyższa półka, to produkty bez chemii, czyli konserwantów, polepszaczy, spulchniaczy, oprysków,
a przede wszystkim jak najmniej przetworzone.

Chodząc po sklepach i spoglądając czasem na ludzi, wciąż zadaję sobie te same pytania...

 

 

Dlaczego zamiast kupować w marketach wędliny na tackach lub u rzeźnika (też są z konserwantami),
nie kierujemy się składnikami i ilością mięsa zawartymi w tychże wędlinach?
Dlaczego kierujemy się ceną a nie jakością ?
Czy nie lepiej kupić kawałek świeżego mięsa, zamarynować, upiec i mieć na kanapki ?


Dlaczego wciąż spożywamy zbyt mało kasz, brązowego ryżu, makaronu razowego, przecież zawierają mnóstwo błonnika, którego zbyt mało dostarczamy
w dziennych porcjach do organizmu.


Dlaczego jemy zbyt mało warzyw ? Każdy obiad powinien być z dodatkiem warzyw, surówką, sałatą, gotowanymi warzywami, zupą jarzynową.
Na śniadanie i kolację ogórki, pomidory, rzodkiewki, sałatę powinnismy zjadać najlepiej codziennie.


Dlaczego mnóstwo ludzi używa gotowe mieszanki przyprawowe ??? O zgrozo, czy znacie ich skład ? Maggi, kostki rosołowe,
warzywka itp wywaliłabym na śmietnik.
To nie jest zdrowe !!!
Czy nie lepiej kupić sobie nasiona ziół typu bazylia, tymianek, majeranek, oregano, lubczyk i uprawiać na parapecie lub balkonie ???
Dzięki tym ziołom potrawy nie tyko staną się bardziej aromatyczne i smaczne, ale nie będą potrzebowały tyle soli.

 

Nawiązując do ostatnich dwóch pytań, aby nasze warzywa i zioła były jak najwyższej jakości, powinny byc przede wszystkim ekologiczne.
Najlepiej, jeśli macie dostęp do gospodarstwa ekologicznego i możecie sobie takie wspaniałe warzywa kupić.
Ja osobiście kupuję wtedy, gdy moje są na wykończeniu ;-)

Jeżeli macie chęci (tak na prawdę tyle czasu zawsze się znajdzie), to możecie sobie stworzyć sami przydomowy ogródek i zielnik.
Niektóre Warzywa i większość ziół z powodzeniem można uprawiać na balkonie, w doniczkach i skrzynkach.

Wiem, że sezon nie jest długi, ale czy nie lepiej stworzyć sobie co roku tą namiastkę ekologii i zajadać się ze smakiem ?
Zioła zawsze można ususzyć lub trzymać na parapecie, zresztą z nimi nie ma problemu, gdyż mozna je wysiewać przez cały rok.


Oprócz dzielenia się z Wami moimi doświadczeniami w uprawie ekologicznych warzyw, owoców i ziół, będę się dzielić również przepisami na naturalne
syropy, maście, toniki,peelingi, które możecie sobie stworzyć korzystając z przydomowego ogródka lub produktów,
które w większości znajdziecie w Waszej kuchni :-)

 

A teraz pewnie zapytacie, po co to wszystko ??? Po co tak zwracać uwagę na to, co jemy??? Czy to konieczne ???


Też kiedyś uważałam, że konserwanty nie są na tyle niebezpieczne, że bez przeszkód można je jeść, że nic się nie stanie,
że to tylko "głupie gadanie"...jediśmy normalnie, nie patrząc w ogóle na etykiety, tylko na to, co nam smakowało...do czasu...

gdy mój najmłodszy synek dostał czerwone plamy pod kolanami, lekarz kazał odstawiać wszystko do jedzenia i stopniowo wprowadzać, żebyśmy wiedzieli, co tak go uczula.
I co się okazało ??? Produkty z konserwantami !!! Tylko po nich wysypka wracała !!!


Jaki stąd wniosek ??? Że powinno się uważać na to, co się je. Choroby nie wychodzą od razu, to jest dłuższy proces, ale może nas zaskoczyć.

 

Starajmy się jeść i kupować zdrowo, wtedy jest większa szansa, na dłuzsze i mniej chorobliwe życie :-)

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram