Odwiedza nas 60 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Eton Mess

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Eton Mess - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Eton Mess jest tradycyjnym angielskim deserem, który składa się z truskawek, rozkruszonej bezy i kremu.

Podawane jest na corocznej grze w krykieta w Eton College's.

Deser pod tą nazwą istnieje od XIX wieku.

 

Słodki bałagan z Eton jest idealnym deserem na lato ! 

Można go wykonać z innymi owocami, ale najbardziej wykorzystuje się do niego truskawki, co wynika właśnie z angielskiej tradycji.

Jego idealne połączenie kremówki ze słodką bezą i lekko kwaskowatymi truskawkami daje niesamowity smak smile

Naprawdę warto zrobić, jeśli nie próbowaliście do tej pory, polecam laughing

 

 

Składniki na 4 porcje:

- 2 szklanki 250 ml rozkruszonej bezy

- 400 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36%

- ok 500 g truskawek

- 1 do 2 płaskich łyżek cukru pudru

- mięta do dekoracji

 

Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek.

1/3 owoców przeznaczamy na sos, czyli blendujemy z cukrem pudrem.

Resztę owoców kroimy na kawałki.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. następnie dodajemy rozkruszoną bezę i większą część pokrojonych truskawek. Wszystko razem mieszamy.

Przygotowujemy 4 pucharki.

Na dno każdego wlewamy trochę sosu truskawkowego, następnie nakładamy mieszankę kremówki, bezy i truskawek.

Na wierzch posypujemy truskawkami i polewamy odrobiną sosu.

Deser możemy przybrać miętą.

 

 

Polecam, deser szybki i pyszny smile

Komentarze   

Asia - Kuchnia Haim
0 #2 Asia - Kuchnia Haim 2015-06-25 21:33
Gin Kochana witaj :lol:
Tak ! deser jest obłędny i tak jak piszesz idealny :-)
gin
+1 #1 gin 2015-06-25 14:45
Uwielbiam, to po prosu deser idealny :)

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram