Odwiedza nas 97 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Orzeźwiająca gremolada z persymony (kaki)

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Persymona (kaki) to owoc pochodzący głównie z Azji, obecnie uprawiane jest również w Brazylli, Włoszech, Grecji, Hiszpanii.

Skórka dojrzałych owocow jest koloru zółtoczerwona do pomarańczowej i takie powinniśmy wybierać.

Dojrzałe owoce są miękkie a miąższ słodki i aropmatyczny, bez pestek.

Kaki jest doskonałym źródłem witamin oraz błonnika, , jedzenie persymony jest wskazane dla osób z podwyższonym cholesterolem jak również chorującym na nowotwory.

 

Więcej na temat:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/owoc-kaki-czyli-persymony-zabija-komorki-rakowe_38540.html

https://www.tesco.pl/smaczna-strona/produkty/kaki-ciekawostki-890.html#ciekawostki-wlasciwosci

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hurma_wschodnia

 

Proponuję Wam dzisiaj lekko słodką jak również orzeźwiającą gremoladę z kaki, z dodatkiem cukru trzcinowego, mięty i limonki :-)

 

Składniki na 2 porcje:

- 2 dojrzałe owoce kaki

- 3 łyżeczki cukru trzcinowego

- skórka starta z połowy limonki

- sok wyciśnięty z połowy liomonki

- 3-4 gałązki mięty

 

Odcinamy górną część owoców, obieramy je ze skórki. Kroimy w drobną kostkę.

Limonkę sparzamy wrzątkiem, skórkę z połowy owocu ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Do  skórki z limonki dodajemy sok z połowy owocu, cukier trzcinowy oraz posiekaną miętę, lekko ucieramy aby wydobyć aromaty, a następnie dodajemy do kaki, wszystko razem mieszamy.

Tak przygotowaną gremoladę przekładamy do szklanek lub miseczek, wstawiamy na ok 30 minut do lodówki.

 

Podajemy udekorowane limonką lub miętą, polecam :-)

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram