Odwiedza nas 105 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Domowe lody truskawkowe

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Domowe lody truskawkowe - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Kto spróbuje zrobić domowe lody, na pewno nie sięgnie już po te ze sklepu :-)

Typowe lody robi się na żółtkach i te są najsmaczniejsze.

Nie potrzeba do nich maszynki, wystarczy zmiksować je co pól godziny przez pierwsze trzy godziny.

Miksowanie jest potrzebne, aby lody były bardziej puszyste, kremowe i nie miały kryształków lodu.

Połowa lodów jest przesmażona na maśle, ale uwierzcie mi, dzięki temu mają niepowtarzalny i niebiański smak :-)

Dzisiaj przedstawiam lody truskawkowe, rodzinka była zachwycona !

 

 

Składniki:

- 1 kg truskawek (500 g świeżych i 500 g smażonych na maśle)

- 1 laska wanilii

- sok z 1/2 cytryny

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mleka 3,2 %

- 1 szklanka śmietany kremówki 30%

- 5 żółtek

- 1 łyżka masła

 

 

Truskawki z cukrem i sokiem z cytryny przesmażamy na maśle, tak jak w przypadku dżemu, muszą być dość gęste.

W osobnym garnuszku podgrzewamy mleko i śmietankę z laską wanilii, nie gotujemy do wrzenia, tylko do momentu aż będzie gorące.

Żółtka ubijamy mikserem na parze, aby były białe puszyste i gęste. Żółtka dodajemy do mleka ze smietanką i wanilią, mieszamy.

Na koniec dodajemy sos truskawkowy, który wcześniej smażyliśmy na maśle.

Drugą część troskawego blendujemy na gładko i dolewamy do masy, wszystko razem mieszamy do połączenia składników.

Aby lody udały się bez maszynki, były kremowe, puszyste i bez kryształków lodu, należy je przez ok 3 godziny miksować w odstępach 30-minutowych.awiamy na ok 3-4 godziny do zamrożenia.

Następnie przekładamy lody do plastikowego pojemniczka i zamykamy, zostawiamy w zamrażalniku na ok 3-4 godziny.

Przed podaniem lody wyjmujemy  ok 5 - 10 minut z zamrażalnika, aby lekko zmiękły.

Pucharki ozdabiamy świeżymi truskawkami oraz miętą.

 

Serdecznie polecam !!!

Lody, lody dla ochłody Akcja lodowa 2014 Lato w pełni!

Komentarze   

Kuchnia Haim
0 #2 Kuchnia Haim 2014-06-22 19:58
Ja też :) Pozdrawiam !
gin
+1 #1 gin 2014-06-17 14:57
Mmm, uwielbiam domowe lody :)

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram