Odwiedza nas 95 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Tort bezowy dacquoise z suszonymi daktylami i orzechami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tort bezowy dacquoise z suszonymi daktylami i orzechami - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Muszę przyznać, że jest to wspaniały tort, dość słodki, ale smakowity !!!

Mój Mąż był bardzo zadowolony z jego smaku, a zazwyczaj nie lubi niczego z bakaliami.

 

W bezie są  suszone daktyle, w masie również jak i orzechy.

 

Ten tort jest zrobiony na wzór tego jak w cukierni "Sowa", a przepis znalazłam na blogu  Margarytki, za który serdecznie dziękuję :-)

 

 

Składniki:

- 6 dużych białek
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dwie blachy smarujemy masłem,wykładamy  papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy dwa okręgi o średnicy 23 cm.
Mikserem ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier biały i trzcinowy, stopniowo, cały czas ubijając, aż do momentu  do powstania sztywnej, błyszczącej piany.

Dodajemy  sok z cytryny i miksujemy. Dodajemy suszone  daktyle, mieszamy.

Masę bezową wykładamy na narysowane na papierze okręgi i wyrównujemy..

Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy przez kolejne 90 minut.

Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Składniki na krem:

- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g masy kajamkowej z puszki
- pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 10 daktyli, posiekanych

Serek mascarpone i śmietanka powinny być mocno schłodzone.

Mascarpone mieszamy z masą kajmakową na gładką masę.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, mieszamy razem z mascarpone.

Na koniec dodajemy bakalie i delikatnie wszystko mieszamy.

 

Wykonanie:

Na paterę wykładamy jeden blat, smaryjemy go masą kajmakową z mascarpone, następnie układamy drugi blat, wierzch smarujemy resztą masy, posypujemy gorzkim kakao, oraz dekorujemy daktylami i orzechami.

 

 

Serdecznie polecam !!!

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram