Odwiedza nas 99 gości oraz 1 użytkownik.
  • RamonUsew

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Drożdżowe racuchy z jabłami na maślance

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Drożdżowe racuchy z jabłami na maślance - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

Przepis może należy do zwyczajnych, ale jest mnóstwo sposobów wykonania racuszków.

Przedstawię Wam swój, który jest chwalony przez całą rodzinę, więc przypuszczam, że i smaczny ;-)

 

Racuszki są delikatnie chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku, z kawałkami jabłek (aby były bardziej wyczuwalne), polane naturalnym jogurtem i posypane cukrem oraz cynamonem,

powiem nieskromnie, że są pyszne !

 

 

Składniki na ok 30 szt:

- 3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do rozczynu

- 1 szklanka mleka

- 1 szklanka maślanki

- 2 jabłka

- 1 do 2 łyżek cukru

- 20 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1 łyżka masła

- 0,5 łyżeczki soli

- olej rzepakowy do smażenia

- jogurt naturalny

- cukier do posypania

- cynamon do posypania

 

 

Z drożdży,  lekko podgrzanego mleka, cukru oraz 1 łyżki mąki robimy rozczyn, odstawiamy na ok. 5-10 minut.

Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę niezbyt drobną, mają być wyczuwalne.

Do miski wsypujemy mąkę, sól. Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy.

Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy oraz pokrojone jabłka, wszystko mieszamy ponownie.

Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, dodajemy do ciasta drożdżowego i całość ostatni raz mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Ciasto jest luźniejszej konsystencji, ale takie ma być, nie należy dosypywać mąki, gdyż racuchy będą za twarde.

 Ciasto przykrywamy ściereczką i  odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przyspieszyłam ten proces, wstawiając do lekko nagrzanego piekarnika na ok 25 minut.

 

Po wyrośnięciu racuszki nakładamy łyżką i wspomagając się drugą, wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem.

Smażymy z każdej strony po ok. 1,5 minuty, na złoty kolor. Pamiętajcie, aby w trakcie smażenia zmniejszyć ogień, gdyż racuszki mogą nam się przypalić a w środku być surowe !

 

Moje racuchy podałam polane łyżeczką jogurtu naturalnego oraz posypane cukrem i cynamonem, pychota !!!

 

 

Polecam, Wy jak i Wasze Dzieci będą się nimi zajadać ;-)

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram