Odwiedza nas 106 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Zapiekany pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami i cynamonową kruszonką

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Zapiekany pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami i cynamonową kruszonką - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Przepis ten powstał w zasadzie z przypadku, nie był  zaplanowany.

A to wszystko dlatego, że gotowałam dla Męża ryż na obiad, Moje najmłodsze dziecię mnie wzywało i zapominając o ryżu wzięłam synka na ręce.

Uwielbiamy ryż jaśminowy, a że ten właśnie gotowałam, wystarczyło jedyne 10 minut, aby się ugotował, oczywiście mój gotował się 25 minut i powstała pulpa ryżowa.

 

Tak więc ryz na obiad dla Męza musiałam gotować kolejny raz, a z tej pulpy, wpadłam na pomysł, że zrobię deser, gdyż szkoda było mi marnować ryż.

 

W ten sposób powstał zapiekany pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami i cynamonową kruszonką.

 

Polecam Wam serdecznie ten szybki i smaczny deser, jest wspaniały zarówno dla dzieci jak i dorosłych :-)

 

 

Składniki na 4 porcje:

-75 g ryżu jaśminowego

- 500 ml wody

- 1 łyżeczka soli

- 1/4 szklanki mleka

 

Karmelizowane jabłka:

- 2 jabłka

- 3 łyżki rodzynek

- 2 łyżki masła

- 4 łyżki cukru trzcinowego

 

Kruszonka:

- 1 łyżka zimnego masła

- 2 łyżki cukru

- 3 czubate łyżki mąki pszennej

- 1/2 łyżeczki cynamonu

 

 

 Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Gdy już jest rozgotowany, dolewamy mleko i gotujemy jeszcze przez moment aż zgęstnieje.

 

Jabłka obieramy, kroimy na kostkę średniej wielkości. Rodzynki sparzamy we wrzatku.

 

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone jabłka, rodzynki  oraz cukier.

Smażymy do momentu wytworzenia się karmelu, który będzie lekko gęstniał.

Karmel i sok z jabłek stworzą sos.

 

Przygotowujemy kruszonkę.

Mąkę mieszamy z cukrem i cynamonem, dodajemy masło i wszystko najpierw siekamy nożem, następnie wyrabiamy w palcach, ale tak aby kruszonka była sypka i nie zlepiona.

Jeśli macie malakser, najlepiej w nim z końcówką z nożem zrobić kruszonkę.

 

 

Przygotowujemy 4 żaroodporne porcelanowe kokilki o średnicy 9cm, lub jakąś małą foremkę okrągłą bądź owalną, najlepiej ceramiczną.

Kokilki smarujemy pędzelkiem z olejem,  nakładamy po 2 łyżki naszego puddingu, następnie wykładamy jabłka z karmelem, a na wierzch posypujemy kruszonką.

 

Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i zapiekamy ok 15 minut. Moje desery piekłam na termoobiegu, jeśli nie macie tej funkcji, możecie przedłużyć pieczenie o ok. 5-10 minut, pod warunkiem, że nie jest to piekarnik gazowy. W gazowym prawdopodobnie również wystarczy ok. 15 minut.

 

 

Polecam serdecznie :-)

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram